Glas Javnosti

Autorska prava za grupu Kvin bi mogla biti prodata za neverovatnih MILIJARDU DOLARA

Zabava
Autor: Glas javnosti

Muzički katalog grupe Queen mogao bi da bude prodat za milijardu dolara, a ako ugovor između Universal Music Group i Disney Music Group bude potpisan, to će biti najveća prodaja autorskih prava u istoriji muzike.

Svojim prvim kompozicijama, grupa Queen je trebalo da promeni ideju koju su ljudi do tog trenutka imali o rok muzici. Pesme grupe Queen poznate su širom sveta, a prava na kompletan muzički opus čuvene grupe uskoro bi mogla da budu prodata za više od milijardu dolara. Izvor upoznat sa ovim slučajem kaže za CNN da su razgovori “uveliko u toku”, i da će Universal Music Group preuzeti prava od Disney Music Group. Izvor je dodao da bi prodaja mogla da premaši milijardu dolara i da se “očekuje da će posao biti završen u roku od mesec dana”.Ako se to dogodi, zarada će biti podeljena podjednako između zadužbine Fredija Merkjurija i kolega iz benda Brajana Meja, Rodžera Tejlora i Džona Dikona.

Brus Springstin je, recimo, prava na svoje pesme u decembru 2021. prodao za oko 500 miliona dolara kompaniji  Sony Music Entertainment, a sudeći po najavi, grupa Queen bi mogla da obori rekord.

Nekoliko velikih muzičkih kompanija, uključujući Universal Music Group, borilo se za potencijalnu akviziciju, zajedno sa privatnim kompanijama. Jedna potencijalna komplikacija je činjenica da Disney Music Group – koji ima ugovor o globalnoj distribuciji sa Universal Music Group – trenutno poseduje katalog benda u Severnoj Americi.

Bend je zabeležio veliki porast u steamingu i fizičkoj prodaji nakon objavljivanja biografskog filma “Bohemian Rhapsody” iz 2018. godine, koji je zaradio više od 910 miliona dolara širom sveta uz budžet od otprilike 50 miliona dolara. Biografski film je ispričao priču o stvaranju benda Queen, fokusirajući se na pokojnog glavnog pevača, Fredija Merkjurija, a njegov hit doveo je do ponovnog interesovanja za muzičko nasleđe benda.

Queen Productions Ltd, korporacija u vlasništvu benda, ostvarila je rekordne prihode od 89,84 miliona dolara u 2019. i 48,38 miliona dolara u 2021. godini. Zaostavština Dejvida Bouvija i muzički opus Stinga, takođe su nedavno prodati za velike sume.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR