Glas Javnosti

Američki horor film rađen po našoj "Leptirici"??

Zabava
Autor: Glas javnosti

Film "Abigail", priča o devojčici balerini koja postaje krvoločna vampirica, započeo je svoj bioskopski život u Srbiji i regionu. Oni koji su ga gledali uvideli su sličnosti između mlade Abigejl i Radojke, junakinje prvog jugoslovenskog horor filma "Leptirica".

Na društvenim mrežama mogu da se nađu komentari koji prave paralele između dva filma, ali nije toliko dramatično kao što bi neko mogao da pomisli. Prvenstveno se komentarišu sličnosti u izgledu Abigejl i Radojke, odnosno dizajnu njihovih zuba kada treba da napadnu svoju žrtvu.
"Abigail je sjajna. Kakva gluma. Kao odrasla osoba. Ali kostim vampira me podseća na nšu Leptiricu. Sve smo prvi radili (smeh)", glasi jedan od komentara o novom filmu rediteljskog dvojca Meta Betineli-Olpina i Tajlera Gileta.

Ovo samo govori koliko je "Leptirica" deo naše svesti, kada nas ovakve (bitne) sitnice podsete na nju. Ovo naravno ne čudi, jer je to bio prvi film sa naših prostora koji je uspeo da uznemiri više generacija našeg regiona.

"Leptirica" je prestrašila čitave generacije

Film Đorđa Kadijevića, prema motivima romana "Posle devedeset godina" Milovana Glišića, svoju televizijsku premijeru doživeo je u aprilu 1973. godine. U ovom naslovu pratimo čudna dešavanja u selu Zarožju, i vodenici u kojoj nijedan vodeničar ne može da preživi noć. Petar Božović igra Strahinju, koji želi da se oženi prelepom Radojkom, koju tumači Mirjana Nikolić. Kako njen otac ne odobrava ovaj brak, Strahinja hoće da se dokaže i odlučuje da prenoći u vodenici koju svako veče pohodi vampir.


"Leptirica" nije prvi jugoslovenski horor, ali je prvi koji je ostavio toliko snažan utisak na javnost. Mnogi i danas govore o ovom filmu kao nečemu najstrašnijem što su ikada gledali, dok ni oni mlađi nisu potpuno ravnodušni prema ovom naslovu.

Sedamsedesetih je čak bilo i priča da su ljudi umirali od straha na premijeri. Priču o muškarcu u Skoplju koji je umro gledajući ovaj film nije bila istinita, ali se toliko puta prepričavala da i današnje generacije znaju za nju. "Leptirica" je bila i ostala najveći horor fenomen Jugoslavije.



Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR