Glas Javnosti

Vučić: Zamrznut konflikt nije rešenje, ali se plašim da rešenja nema

Vesti
Autor: Glas javnosti

Predesednik Srbije je večaras rekao da se plaši da zamrznuti konflikt nije rešenje, ali i da rešenja za Kosovo nema.

Vučić je istakao da ne može nikome da kaže da ćemo da rešimo pitanje KiM, jer on ne znam kako bi se rešilo.

Naglasio je da će se, kada dođe do njegovog susreta sa Miroslavom Lajčakom, ponovo govoriti o tehničko-metodološko-formalnim predlozima, kao i implementaciji već potpisanih sporazuma, ali ne i o suštinskom, o nekom predlogu, jer predloga nema.

- Kada krenemo u razgovore, verovatno će reći: hajde da pričamo o sporazumima koji su potpisani i o njihovoj implementaciji, rekao je Vučić gostujući u emisiji Fokus na B92.

Ipak, ističe da je mnogo manje važno kada će se sastati sa Lajčakom, iako se mediji sada bave time da li će to biti 22. jula ili 7. avgusta i slično.

Upitan ko je bolji posrednik u rešavanju pitanja KiM, Vučić je rekao da će svakako i jedni i drugi da traže nezavisnost Kosova, kao i da za nas moraju da budu kredibilni partneri i Evropa, SAD, Rusija i Kina.

Na pitanje da li o krupnim stvarima kao što je Kosovo odgovornost treba da preuzmu političari ili građani na referendumu, on je ukazao da na referendum svakako mora da se ide, ako se menja ustavni status Srbije.

Ipak, ne veruje da bi kompromisno rešenje za Kosovo uopšte prošlo na referendumu:

Istakao je i da je sa Albancima imao 109 razgovora i da se oni pozivaju na dva dokumenta i to presudu MSP i rezoluciju 12 44.

On je kazao da je rezolucija 12 44 težak dokumnet, jer znači i uslovnu kapitulaciju i da se govori o tome da tek treba da se dođe do rešenja, kao i da se poziva na odluke iz Rambujea.

Neke odredbe su prihvaćene zbog Rusa, koji su tražili okvir da zaštite sebe i deo međunarodnog prava.

Napominje i da su Albanci bili aljkavi i nisu organizovali referendum, već su se pozvali na Rugovin referendum, a ta formalna procedura je bila ono što smo mogli, a nismo iskoristili.

Takođe i vojska i policija se ne mogu vratiti na Kosovo uz zahtev i saglasnost Kfora, a u suprotnom to bi značilo rat sa NATO-om, objašnjava i ukazuje da bi to bilo neodgvorno ponašanje.

Govoreći o odnosima sa Hrvatskom, Vučić je rekao da Srbija danas brže raste od te susedne zemlje. Istakao je da ne želi da ugrozi odnose sa Zagrebom.

"Ne želim da bilo kog trenutka ugrozim naše odnose, koji su dobri kada su postavljeni na pragmatičnim osnovama", rekao je Vučić i dodao da mu je najteže od kada je na vlasti, pored hajke na decu, bila poseta Vrginmostu, sa hrvatskim Srbima.

(Izvor: RTS)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR