Glas Javnosti

Vučić: Zamislite da smo pustili stare na ulice!


Autor: Glas javnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je Srbija efikasno funkcionisala u borbi prptiv epidemije korona virusa, da je ispunjen cilj, te da veruje da su građani, kada sve sagledaju, zadovoljni svojomn državom.

Sad je ekonomija najveći izazov pred kojim se nalazimo, ocenio je, u emisji Chirilica na Hepi tv, te ukazao da se štete zbog posledica epidemije mere milijardama evra i da će biti portrebno godinu dana da se vrate stvari na stanje pre epidemije.

On je rekao da je jedina stvar koja ga je pogodila bilo to što je iskazivanje poštovanja prema medicinskom osoblju u ovoj teškoj borbi protiv korona virusa neko pokušao da kapitalizuje I politički iskoristi.

On je dodao da je Srbija sa svih strana sveta uspela da privuče pomoć, što govori i o našem položaju i o politici.

Vučić je, u emisiji "Chirilica", kazao da je aplauz bio nešto najlepše što smo mogli da uradimo zajedno, da pokazemo ljubav i poštovanje onima koji su radili mnogo za nas, koji nisu videli svoju decu i roditelje nedeljama, koji su bili u jezivim skafanderima satima.

“Neko je u nekom trenutku pomislio da to kapitalizuje, da politički iskoristi neki bes, koji je, naravno, kada je opasnost postala sve manja bio veći”, kazao je on u vezi lupanja u šerpe.

Vučić je kazao da je drzava uspela da sačuva živote starih, a da svoj uspeh nije slavila, nije slavodobitno govorila da je postigla odlične rezultate.

“Nismo trčali nikakve počasne krugove, jer znamo da nas čeka mnogo stavri. Uspeli smo da sačuvamo naše roditelje, a ogromna žalost I tuga je što 206 ljudi nismo uspeli da sačuvamo. To nisu samo stariji, među njima imam mnogo drugova I poznanika, mlađih, jer bolest ne bira. Ali, najugorženiji su bili naši roditelji. Ta bolest užasno deluje na starije, a to se videlo na slučaju Gerontološkog centra u Nišu", objasnio je on.

"Zamislite šta bi se desilo da smo pustili stare da budu zajedno na ulicama sa mlađima u vreme najjače epidemije. Koliko bismo imali stradalih i ožalošćenih?", upitao je on.

Ukazao je da su lekari govorili da bi u tom slučjau imali hiljade, neki čak i desetine hiljade mrtvih.

Naveo je da se to vidi i po primeru drugih zemalja, jer nije Španija veća od Italije, a u slučaju Belgije je kazao da je ona na transparentan način brojala umrle od korone.

“Imate ljude koji su imali pošten odnos, a imate i one koji su zarad političkih stvari izmišljali činjenice », dodao je on.

Vučić je kazao da je Srbija obavila dobar posao, za koji je nemoguće da je bio bez grešaka, jer smo se po prvi put suočili sa tim virusom.

Naglasio je da je ponosan što je drzava uspela da obezbedi pomoć i podršku Kine, Ruske Federacije, Norveške, Izraela, Mađarske, ali i SAD, kada su imali najveće probleme poslali su testove i maske.

"Beskrajno sam im zahvalan. Malo se pričalo o tome u javnosti. Sa svih strana Srbija je uspela da privuče pomoć, a to govori o našem položaju i politici. Pokazali smo efikasnost, dobru operativnsot", podvukao je on.

Rekao je da naravno nije sve urađeno bez grešaka, ali su se greške i mere one ispravljale u hodu.

Kaže da se država trudila da sluša lekare i da je to funkcionsalo.

"Ja mislim da je za nas važno da se pripremimo za budućnost i mogući povratak ovog ili nekog drugog virusa. Sada smo razumeli šta znači zdravstveni sistem“, kazao je Vučić.

Ukazao je da je KBC "Dr Dragiša Mišović", koji je bio srce tog sistema obnovljen, da je obnova Infektivne klinike počela nešto pre početka pandemije, izgrađen je Klinički centar u Nišu, obnovjena Zemunska bolnica, i to je sve urađeno u proteklih pet godina.

(Izvor Tanjug)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR