Glas Javnosti

Врати пластику узми новац

Vesti
Autor: Glas Javnosti / RTS

Изменама и допунама Закона о амбалажи и амбалажном отпаду предвиђено је успостављање депозитног система за једнократну амбалажу. То у пракси значи да ће потрошачи плаћати кауцију на посебно означене производе, а да ће приликом враћања амбалаже у продавницу добити износ кауције назад. Јавна расправа траје до 12. марта.

Изменама и допунама закона о амбалажи и амбалажном отпаду предвиђено је да једнократна амбалажа за враћање буде обележена националним бар кодом, каже помоћник министра заштите животне средине, Филип Абрамовић и додаје да ће грађани новац од депозита моћи да подигну на било ком продајном месту.

 
Пластичне боце (илустрација)
"Главна одредба је увођење депозитног система у делу прикупљања амбалажног отпада што значи увођење могућности грађанима да на продајним местима где су купили производ који је пластика, метал или стакло, могу исти да врате и добију износ депозита назад", каже Абрамовић.

Извшни директор Удружења за амбалажу и заштиту животне средине Милош Катић упозорава, међутим, да је предлог закона нејасан, недефинисан и преурањен.

"Ми смо инсистирали као индустрија да се претходно уради студија изводљивости или анализа ефеката и да се на основу ње дефинишу рокови, врсте материјала које би ишле у депозитни систем и објекти који би били обвезници тог система, али и начин успостављања депозитног тела које би управљало системом", рекао је Катић.

Он прецизира шта би требало да се уради пре него што се закон усвоји: "Набавка опреме, израда софтвера, припрема грађана, припрема објеката. Ми ништа од тога не знамо. У предлогу закона стоји алуминијум. Не знамо да ли се односи на алуминијумске конзерве за пиће или се односи на конзерве од рибе, паштета. Исто тако не знамо која пластика ће бити обухваћена овим изменама, да ли је то ПЕТ амбалажа или тврда пластика."

Катић додаје да је депозитни систем углавном успешан у земљама где се 70 одсто трговине одвија преко великих маркета. То, како примећује, у Србији није случај. Добит за грађане, добит за животну средину би могла да буде вишеструка, али само под условом да се систем постави како треба, каже Катић.

Помоћник министра Филип Абрамовић тврди, међутим, да ће користи од закона имати и привреда.

"Ми ову меру видимо као велику привредну шансу и увођење циркуларне економије у већем проценту у Србију. Повећањем количине овог отпада, биће повећана и потреба за отварањем предузећа која се баве његовим сакупљањем, као и за повећање капацитета у постојећим фирмама", каже Абрамовић.

У предлогу Закона о изменама и допунама закона о амбалажи и амбалажном отпаду наводи се да средства за финансирање тог система неће бити обезбеђена из државног буџета , већ од кауције коју грађани нису желели да преузму.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR