Glas Javnosti

Враћене надлежности Комори: Инжењери опет у клупама, да би продужили дозволу, стручњаци ће морати стално да се усавршавају

Vesti
Autor: novosti.rs/foto: Pixabay

Министарство грађевинарства и инфраструктуре вратило надлежности Комори. Да би продужили дозволу, стручњаци ће морати стално да се усавршавају.

Инжињерској комори Србије поново су поверени послови организације стручних испита, вођења регистра и издавања лиценци. То предвиђа уговор који су у петак потписале председница те струковне организације Марица Мијајловић и министарка грађевинарства Зорана Михајловић. Потписивање је уследило након вишегодишњих трзавица током којих је Министарство више пута забрањивало Комори да издаје лиценце због неажурности у њеном раду.

Недавно усвојени Закон о изменама и допунама Закона о планирању и изградњи предвиђа новине у области професионалних квалификација. Инжењерима, архитектама и просторним планерима сада ће бити теже да продужавају лиценцу, јер ће морати да добро загреју столицу учећи. Дозвола ће се обнављати на сваке три године од дана издавања, а континуирано стучно усавршавање је један од главних услова за њено продужење.
У ресорном Министарству кажу, за "Новости", да ће правилником бити прецизно дефинисани сви услови за обнављање лиценце, као и начин спровођења усавршавања. Законом је предвиђено да стручну обуку организује и спроводи Инжењерска комора Србије или друга струковна организација, односно удружење које добије акредитацију од Министарства. Трошкове усавршавања, као и до сада, сносиће сами стручњаци или њихови послодавци који то буду омогућили својим запосленим или ангажованим инжењерима.

Основни циљ Закона је, наводе у Министарству, усаглашавање са прописима ЕУ у области професионалних квалификација који се односе на дефинисање услова за приступ професији и стално стручно усавршавање. Додају да то нашим стручњацима омогућава да буду конкурентни у пословима из делокруга планирања и изградње.

ИКС је у септембру прошле године потписао споразум са Министарством грађевинарства којим је прецизирано да ће се Комора активно укључти у све инфраструктурне инвестиције у земљи у наредним годинама, а које се процењују на више од девет милијарди евра. Комора броји око 30.000 инжењера у Србији.

ФАЛИ ИМ ИСКУСТВО

Наши млади инжењери често не могу да испуне услове за добијање лиценце јер немају потребно искуство - каже, за "Новости", Горан Родић из Грађевинске коморе Србије. - Зато се боримо за то да обавеза државе буде да им обезбеди посао у струци у трајању од најмање три године, колико је потребно да стекну услов. Као највећи инвеститор, она може да услови извођаче и подизвођаче да запосле одређени број младих инжењера. То је иста ситуација као и са специјализацијом лекара.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR