Glas Javnosti

Vlada usvojila predlog za ukidanje vanrednog stanja


Autor: Glas Javnosti

Na inicijativu Ministarstva odbrane, Vlada Republike Srbije saglasila se na današnjoj sednici da predsednik Republike Srbije i predsednica Vlade upute Narodnoj skupštini zajednički predlog za ukidanje vanrednog stanja, a ona će o tome odlučivati na posebnoj sednici.

Pored toga, i kada vanredno stanje bude ukinuto dr Kon je rekao da će ostati mera karantina, od 14 dana, pri ulasku u Srbiju.

Pored toga, penzionerima će se i dalje preporučivati da ostanu kod kuće i da izlaze kada je najmanje rizično.

On navodi da će maske biti obavezne u gradskom prevozu, a preporučene za sve zatvorene prostore, poput  marketa. Na snazi ostaje i socijalna distanca od dva metra.

I karantin pri ulasku u Srbiju od 14 dana je i dalje je na snazi, ali takve odluke će se razmatrati i usklađivati sa međunarodnim dogovorima i merama.

-Biće razgovora u vezi sa poslovnim ljudima, koji moraju da dolaze zbog poslovnih obaveza. Najverovatnije, da ne bi morali da budu u samoizolaciji, moraće da svoje zdravstveno stanje dokažu negativnim testovima na koronu koji neće biti stariji od 72 sata- navodi Kon.

Normalizacija zdravstvenog sistema, zakazivanje pregleda i operacija koje nisu mogle da budu obavljene zbog epidemije, takođe, ići postepeno i zavisiće od tempa oslobađanja onih kapaciteta koji su sada pretvoreni u kovid bolnice.

Takođe, kako navode u kabinetu premijerke, neće biti ni masovnijeg okupljanja.

Još uvek se ne zna da li će biti napisan i precizniji pravilnik o svim merama i preporukama za ponašanje posle vanrednog stanja.

Ukoliko se epidemiološka situacija bude pogoršala, moguće je i ponovno pooštravanje mera, napominju u kabinetu predsednice Vlade.

Izvor: Nova/ Sputnjik

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR