Glas Javnosti

Влада Немачке прати мере у медијској области у Србији где постоје бројни изазови

Vesti
Autor: Glas Javnosti / Beta

Немачка влада саопштила је да дели оцену Европске комисије из извештаја о напретку евроинтеграција на Западном Балкану из 2019. године, да у Србији и даље постоје многи изазови за слободу штампе и медија.

На питање посланичке групе либералне Слободарске демократске партије (ФДП) како оцењује чињеницу да је Србија у годишњем извештају о медијским слободама организације Репортери без граница заузела 90 од укупно 180 места, немачка савезна влада је оценила да такво рангирање "само подвлачи да у Србији и даље постоји потреба реформи" у области медија.

На посланичко питање да ли сматра да се у Србији пре пролећних парламентарних избора може рачунати са извештавањем које ће бирачима омогућити да слободно формирају мишљење, влада у Берлину је навела да је "независно и одмерено медијско извештавање уочи избора било и јесте део дијалога представника власти и опозиције", објављено је у фебруарском билтену немачког Бундестага.

"У овом тренутку су поједине опозиционе партије, образалажући то оценом да је извештавање неуравнотежено, најавиле бојкот избора. Немачка влада је пажљиво пратила мере које је у медијској области у последње време спровела или најавила Влада Србије и пратиће и реализацију мера које су још изостале", наводи се у одговору на питање либерала.

Влада Немачке се сагласила са сугестијом из посланичког питања, да се у Србији не могу искључити покушаји спољног негативног уплитања у изборни процес.

"Спољни утицај се не може искључити. У тиму за стратешку комуникацију Европске службе за спољне послове (ЕАД) оперативна група за Западни Балкан посебно је фокусирана на евентуалне хибридне активности у земљама Западног Балкана, међу њима и у Србији", наводи се у владиним, делом веома штурим одговорима на више од 20 питања које су писмено доставили посланици ФДП.

На питање да оцени "опасност" руског или кинеског утицаја на демократске процесе у Србији, немачка влада је, међутим, одговорила да о томе нема конкретних сазнања, али да је "очигледно да се влада Србије труди да како са Русијом тако и са Кином очува и развије тесне односе и односе поверења и да у томе има широку подршку у парламенту и у популацији".

Влада је, у одговору који је Бундестагу у њено име упутило министарство спољних послова, подвукла и да је стање медијских слобода у Србији редовно тема билатералних разговора са политичким представницима Владе Србије и са представницима амбасаде Србије у Немачкој.

Немачка влада је оценила да је у погледу безбедности положај домаћих и страних новинара у Србији непромењен, а посланике је упознала и са подацима из 2018. и 2019. о нападима на новинаре, и о броју поступака и пресуда пред српским судовима и истрагама везаним за те нападе. Влада је навела и да, осим информација из медија, не располаже посебним сазнањима о сајбер-нападима а новинаре и медијске куће у Србији.

На питање да ли Немачка нешто предузима поводом такозваних лажних вести (факе нењс), циљаних кампања дезинформисања и социјалних ботова у Србији, влада је навела да у овом тренутку не предузима никакве мере или кампање.

Оценила је, међутим, да се у Србији дезинформација у медијима "не препознаје увек као таква, али да истовремено постоји раширено неповерење становништва према српским медијима, у о првом реду штампаним".

Влада је нагласила да области штампе и медија придаје висок приоритет и да ће наставити да подржава пројекте у тој области у Србији.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR