Glas Javnosti

ZLOČIN NAD SRBIMA U SISKU BEZ EPILOGA: Za hrvatsko sudstvo mučko ubistvo 118 ljudi kolateralna šteta, sud u Strazburu i dalje nem (VIDEO)

Vesti
Autor: Glas javnosti

Jedan od najtežih zločina nad Srbima na području opštine Sisak u ratu devedesetih godina prošlog veka, za koji niko nije odgovarao pred sudovima Republike Hratske niti pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, desio se u ranim jutarnjim časovima, 22. avgusta 1991.

Tog dana pripadnici MUP-a i ZNG-a, ničim izazvani, u transporterima sa oznakama JNA "protutnjali" su kroz srpska sela, Blinjski Kut, Kinjačka, Brđane, Čakale, Blinjska Greda, Bestrma i Trnjani, nasumice pucajući na lokalno stanovništvo, ubili su 15 civila, prosečne starosti 48 godina, i više desetina ranili, saopštio je Dokumentaciono-informacioni centar Veritas.

U njihovom krvavom pohodu na srpska sela zaustavili su ih meštani sela Brđani, koji su se, čuvši pucnjavu kroz druga sela, na brzinu organizovali i postavili uspešnu zasedu.

Najmlađa među ubijenima je Željka Boinović (23), po zanimanju tekstilna radnica, koja je ubijena kroz prozor u sobi u Trnjanima u kući njenog đeda Miloša Vraneševića.

Svi ubijeni, osim Željke, bili su oženjeni. Iza njih je ostalo 32 dece, 18 sinova i 14 kćeri.

Posle ovog događaja, Srbi iz capraških srpskih sela više nisu odlazili na posao u Sisak, već su organizovali odbranu svojih sela i kuća, a uskoro su formirali i opštinu koju su nazvali Caprag, po području na kojem se nalaze pomenuta sela, sa sedištem u Gradusi, koja je bila u sastavu RSK.

Krivičnu prijavu, koju su podnele porodice ubijenih protiv četvorice "zengovaca" zbog krivičnog dela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, odbacilo je u septembru 2006. Županijsko državno tužilaštvo u Sisku uz obrazloženje "da su njihovi rođaci ubijeni u oružanom sukobu između paravojnih grupa tzv. SAO Krajine i Hrvatske vojske ili su kolateralna šteta tog oružanog sukoba".

Tužbe za naknadu štete porodica ubijenih hrvatski sudovi su odbili zbog zastarelosti i nedostatka dokaza o učestvovanju pripadnika HV-a u tom događaju, s tim da su porodice državi dužne naknaditi parnične troškove koji se kreću i do više hiljada evra.

Neki od tih postupaka, dospeli su i pred Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, ali ih je sud odbacio zbog proteka roka od šest meseci između "poslednje istražne radnje ili njihova saznanja o neefikasnosti istrage na nacionalnom nivou" i podnošenja zahteva tom sudu.

Prema Veritasovim podacima, u Sisku i okolnim mestima, u leto i jesen 1991. godine, likvidirano je najmanje 118 lica srpske nacionalnosti, od čega 97 civila, među kojima 11 žena.

Od ukupnog broja ubijenih tek ih je 40 sahranjeno, a za posmrtnim ostacima ostalih i dalje se traga, navedeno je u saopštenju.

(Glas javnosti/ Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR