Glas Javnosti

UZ VEŠTAČKU INTELIGENCIJU SVE JE MOGUĆE: Veštačkom inteligencijom do još pesama Tošeta Proeskog

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Nova pesma Tošeta Proeskog "Kažu da vreme leči sve", koja je objavljena pre neku nedelju, baš na njegov rođendan, zaintrigirala je balkansku javnost - da li je pesmu zaista on otpevao, kako je nastala, otkud ona sad i kako je to veštačka inteligencija pomogla u njenom objavljivanju.

Kako je ubrzo posle ove vesti objasnio poznati makedonski radijski voditelj, di-džej i producent Kiril Zarlinov, poznatiji kao di-džej Erik Foks, pesmu mu je njegov prijatelj Toše "ostavio u amanet" pre 20 godina, a uskoro se mogu očekivati još neke njegove pesme.

- Pesma je bila urađena pre 20 godina. Čekali smo toliko samo zbog toga što je bio samo običan demo i nije moglo da se uradi. Tek sada postoji tehnologija kojom bismo izdvojili vokal i pijano kako bi se uradio studijski snimak - rekao je Zarlinov.

On ističe da se u pesmi zaista čuje Tošetov glas.
- Da, da, da. Puno su ljudi pitali o tome je li ovo zaista Tošetov glas. Da, ovo je stvarno Tošetov glas. On peva ovu pjesmu, i tu nema diskusije. Ima još dve pesme što smo uradili. Nešto ćemo probati da uradimo uz pomoć AI tehnologije. Međutim, videćemo to kasnije da izađe za sledeći njegov rođendan - kaže Zarlinov.

Objasnio je i kako je nastala objavljena pjesma.

- Bio je mesec septembar 2004. godine kada je Toše došao kod mene. On je dolazio često kada smo radili neke demo snimke. Rekao mi je da ima neku pesmu koju bi hteo da uradimo i rekao "ajde da probamo na aranžeru da uradimo, da vidimo kako će da izađe. Snimali smo taj prvi demo kod mene, međutim, bilo je nekih malih problema sa mikrofonom. Nije baš bio dobar mikrofon da se ispeva vokal kao što treba i rekli smo da ćemo da snimamo još jedan demo - rekao je Kiril i nastavio:
- Ovaj demo koji smo sada koristili za pesmu je kod njega kod kuće. Nedelju dana je snimano. Tako smo uspeli da snimimo taj demo. Međutim, posle toga, on je otišao na put negde i ostala je pesma kod mene da je doradim i tako je ostala u mom kompjuteru i nismo mogli da je doradimo. On je snimao druge pesme od Zorana Đorđevića i tako je ona ostala sve vreme kod mene u kompjuteru. Posle se desilo šta se desilo - tragedija i jednostavno pesma je na neki način bila zaboravljena - kaže Zarlinov.
On navodi da je učinio sve kako bi pesma bila onakva kakvu bi Toše želeo, u pop-rok stilu.
- Mislim da smo uradili dobar posao, mislim da bi Toše bio ponosan. A kod mene postoje još dve njegove pesme. Ima nešto engleski otpevano, pa probaćemo, koliko je u mogućnosti, nešto da uradimo od tog materijala za sledeći njegov rođendan. Da probamo da izađe još jedna pesma. Bilo bi super zato što su pesme stvarno mnogo dobre - završava producent.


Glas javnosti/ B01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR