Glas Javnosti

Zašto nema više ovakvih zgrada? Biser Barselone čija unutrašnjost podseća na dubine okeana

Putovanja
Autor: Glas javnosti

Cela fasada svojim oblikom i motivima podseća na morske talase, a unutrašnjost kuće podseća na prizore vidljive kada zaronimo ispod površine mora..

Ova ikonična građevina, poznata i kao "Kuća od kostiju", predstavlja jedno od najpoznatijih i najlepših dela Gaudija, nezaobilazno mesto za posetioce Barselone.


Fascinantna Kuća Batlo u Barseloni

Kuća Batlo, remek-delo čuvenog arhitekte Antonija Gaudija, jedno je od najpoznatijih i, prema mnogima, najlepših građevina u Barseloni. Smestila se u ulici Passeig de Gracia 42 i predstavlja nezaobilaznu destinaciju.


foto:pexels

Gaudi je kreirao ovu kuću za potrebe industrijalca Žozepa, čije prezime nosi. Međutim, lokalni stanovnici je često nazivaju "kuća od kostiju". Josep Batllo odabrao je ovu ulicu jer su tada ovde živeli moćni i bogati biznismeni. Želeo je da njegova rezidencija odiše bogatstvom, a da se njegov status vidi izdaleka. Inspirisan Gaudijevim dizajnom Parka Guel, Josep Batllo je odlučio angažovati Gaudija za ovaj projekat.


Gaudi je ubedio Batlloa da nije potrebno srušiti postojeću kuću, već je mogao obnoviti postojeću strukturu. Krenuo je s radom, pronalazeći inspiraciju u prirodi, tačnije, u okeanu. Fasada cele kuće oblikom i motivima podseća na morske talase, dok unutrašnjost kuće evocira prizore koje vidimo pod površinom mora. U to vreme, jedno od najpopularnijih dela bila je Vernova "20.000 milja pod morem", što je dodatno podstaklo Gaudija u stvaranju ove izuzetne građevine.

Čuda arhitekture Antonija Gaudija u Barseloni

Ljubitelji stvaralaštva arhitekte Antonija Gaudija pronaći će ga u nepravilnim ovalnim prozorima, brojnim ukrasima, neobičnoj terasi, mozaicima od keramičkih pločica i zakrivljenom krovu kuće Batlo. Čak je i čuveni slikar Salvador Dali bio impresioniran, opisujući fasadu kao "snažan sjaj raznobojnog mozaika koji zrači iz neobičnih vodenih oblika". Fasada doista deluje kao živi organizam u pokretu.


Ova zgrada takođe odaje počast velikanima poput Svetog Đorđa, zaštitnika Barselone, koji je prikazan na tornju s krstastim cvetom koji ga simbolizuje. Balkoni i stubovi oblikovani su kao lobanja i kosti, odakle potiče nadimak "kuća od kostiju".

foto:pexels

Izgrađena je početkom 20. veka, u delu grada poznatom kao "Jabuka nešklada". Zanimljivo ime potiče od nadmetanja arhitekata tog vremena, a igra reči označava i jabuku i četvrtinu.

Veliki deo Barselone odiše Gaudijevim stilom, a Sagrada Familija, Casa Mila i Park Guel takođe su plodovi njegove mašte. Gaudi je uvek imao ekscentričnu crtu, što svedoči i epizoda iz studentskih dana kada je diplomirao, a njegov profesor je prokomentarisao: "Ko zna da li smo ovu diplomu dali ludaku ili geniju. Vreme će pokazati..."


I iako nije dobio zasluženo priznanje za života, Gaudi danas privlači turiste širom sveta. Nažalost, preminuo je 1926. godine nakon što ga je pregazio tramvaj. Niko od prolaznika nije prepoznao velikog arhitektu, a preminuo je u bolnici za siromašne, gde je potom prebačen.

Njegovi ostaci danas počivaju u bazilici Svete porodice, a dela su uvrštena na Uneskovu listu svetske baštine.


Glas javnosti/D06H 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR