Glas Javnosti

PSIHOTERAPEUT UPOZORAVA: Koji su tipovi muškaraca sa kojima ne treba ulaziti u vezu?

Život
Autor: Glas javnosti

Bilo kakva naznaka zlostavljanja je prvi alarm .

Steven Ing, psihoterapeut i savetnik za odnose s tridesetogodišnjim iskustvom, u svojim kolumnama za Psychology Today otkrio je s kakvim muškarcima žene ne bi nikad trebalo da izlaze.

Ing smatra da mudre žene neće birati muškarce koji ih ne doživljavaju kao ravnopravan pol i one koji nisu spremni razgovarati o seksu, otkrio je u prve dve kolumne. U trećoj je istaknuo još jedan savet: "Nikad ne izlazite s muškarcem koji se ne može obavezati na odnos bez zlostavljanja."


"Ako pogledate oko sebe, videćete puno nasilnih veza u kakvima sigurno ne biste hteli završiti. Gotovo svaka zlostavljana žena (ili muškarac) započela je vezu s nekim ko se činio savršenim, apsolutno predivnim, sve dok se nije pojavilo iznenađenje. Počelo je zlostavljanje. Pritom ne mislimo odmah na fizičko zlostavljanje, ono može započeti suptilno, od opaske kako je vaš ukus u muzici odvratan", tvrdi Ing.

Telesnom zlostavljanju neretko prethodi verbalno zlostavljanje, ali njemu može prethoditi i neverbalno zlostavljanje (pogledi uz kolutanje očima, besno uspuhivanje, okretanje leđa dok osoba govori i slično).

Neverbalnom ponašanju prethodi i nastojanje da partner uspostavi dominaciju i moć. Tako će, na primer, u nekoj raspravi reći: "Kad mislim da se neko ponaša kao kučka, u redu je nazvati je kučkom." Nije rečeno vama, pomislićete, pa zašto biste se onda vređali.

Ali ovakve vrste razgovora jako su važne jer vam budući partner daje do znanja da je pod određenim uslovima a zapravo u redu biti nasilnik. Ovo ponašanje je opravdano u njihovom umu pa kad oseti potrebu da vas nazove kučkom, uradiće to. Ovaj način razmišljanja zanemaruje činjenicu da se pod zlostavljanjem podrazumeva i odnošenje prema ljudima s nepoštovanjem.

Svako u vezu ulazi sa idejom da se u njoj oseća sigurno. U vezi bi trebalo da možete slobodno disati. Ne smete se osećati zlostavljano. Ako ste pogrešili u izboru, odnosno završili u vezi s takvom osobom, ako nema promena, izađite iz veze i poradite na tome da naučite bolje prepoznati znakove zlostavljanja kako se to ne bi ponovilo.


Glas javnosti/ U01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR