Glas Javnosti

Oprez u kuhinji: Ove popularne namirnice sadrže više soli nego što mislite

Hrana
Autor: Glas javnosti

Većina stručnjaka se slaže da je umeren unos natrijuma, posebno iz celovitih namirnica umesto prerađene hrane, ključan za održavanje zdravlja.

Istraživanja pokazuju da mnoge uobičajene namirnice sadrže visoke količine natrijuma, što može biti iznenađujuće za mnoge potrošače.

Prelivi za salatu, na primer, mogu sadržati od 10 do 620 mg natrijuma po obroku, dok pizza i sendviči čine gotovo polovinu natrijuma koji Amerikanci konzumiraju.

Jedna kriška smrznute pizze može sadržati do 765 mg natrijuma, što je više od trećine preporučenog dnevnog unosa.

Sendviči, posebno oni sa prerađenim mesom i sirom, takođe su visoki u natrijumu, sa nekim koji sadrže do 1127 mg po obroku.

Stručnjaci upozoravaju na zdravstvene rizike povezane sa prekomernim unosom soli, uključujući povećan rizik od srčanih bolesti i visokog krvnog pritiska.

Istraživanja su pokazala da unos natrijuma između 3.000 mg i 6.000 mg dnevno može biti manje rizičan nego unos manji od 3.000 mg, ali ovi podaci su kontroverzni i zahtevaju dalje ispitivanje.


Većina stručnjaka se slaže da je umeren unos natrijuma, posebno iz celovitih namirnica umesto prerađene hrane, ključan za održavanje zdravlja.

Dokazano je da mnoge namirnice, koje ljudi svakodnevno konzumiraju, kao što su kobasice, pržena piletina i čak i neke vrste ulja, sadrže ne samo visok nivo soli, već i štetne zasićene masti i šećere koji mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući srčane bolesti i dijabetes​.



Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR