Glas Javnosti

Vulin:Nema kompromisa kada je u pitanju borbena spremnost

Vesti
Autor: Glas Javnosti

Posade helikoptera Mi-35 iz sastava 714. protivoklopne helikopterske eskadrile 98. vazduhoplovne brigade, izvele su danas na poligonu "Pasuljanske livade" gađanje po zemaljskim ciljevima protivoklopnim vođenim raketama "ataka" i iz topa 23 milimetra.

Vežbi je prisustvovao ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je istakao

da ne pravimo kompromise kada je u pitanju naša borbena spremnost.

Svi procesi obuke odvijaju se u skladu sa našim mogućnostima i preporukama očuvanja zdravlja naših pripadnika, ali ne pravimo nikakve kompromise kada je u pitanju naša sprema i naša obuka, izjavio je ministar odbrane.

Kako je istakao, danas se videlo da je najsavremenija tehnika naših pilota operativna i sposobna.

Svi pripadnici Vojske Srbije daju svoj maksimum i u stanju su da sačuvaju suverenitet naše zemlje. Svi naši borbeni sastavi i sva naša borbena tehnika je zadejstvovana i spremna da čuva našu zemlju, poručio je ministar Vulin.

Prema rečima komandanta 714. protivoklopne helikopterske eskadrile, potpukovnika Dobrosava Drndarevića, danas su se posade Mi-35 obučavale za dejstva s vođenim raketama „ataka“.

Reč je o najsavremenijoj raketi vazduh-zemlja za dejstva po oklopnim ciljevima, a prikazana su i dejstva topom 23mm, takođe po nepokretnim zemaljskim ciljevima. Prelep je osećaj dejstvovati jednom takvom raketom, čak i u teškim vremenskim uslovima, kakvi su bili danas, ali pokazalo se da raketa ispunjava sve naše zahteve, rekao je potpukovnik Drndarević.

Dodao je da se uporedo s ovom obukom, realizuje i obuka u noćnim uslovima.

Današnjem gađanju prisustvovali su načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović, pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Duško Žarković i komandant 98. vazduhoplovne brigade pukovnik Zoran Prodanović.

Piloti i tehničari 714. protivoklopne helikopterske eskadrile ovih dana obuku realizuju na aerodromu „Morava“ i vojnom kompleksu „Pasuljanske livade“. Cilj je provera posada za realizaciju borbenih zadataka u svim uslovima i unapređenje obučenosti za široki spektar zadataka.

Tokom obuke, po ciljevima na zemlji dejstvuje se nevođenim raketnim zrnima, raketama i topom 23 milimetra.

Za potrebe realizacije obuke, pripadnici inžinjerijskog bataljona iz sastava Ratnog vazduhoplovstva i PVO prilagodili su deo vojnog kompleksa „Pasuljanske livade“ kako bi se na samom poligonu moglo realizovati sletanje, poletanje i naoružavanje helikoptera.

Helikopteri Mi-35 u naoružanje Vojske Srbije uvedeni su krajem prošle godine. Namenjeni su za izvođenje borbenih dejstava po ciljevima na zemlji u okviru vazduhoplovne vatrene podrške snaga kopnene vojske. Mogu izvoditi dejstva po ciljevima u vazdušnom prostoru, vršiti transport ljudstva i tereta, izviđačke i patrolne zadatke, kao i desantiranje timova. Poseduju zaštitu od dejstva pešadijskog naoružanja i opremljeni su savremenim uređajima za navigaciju, digitalnim pokazivačima, elektronskim indikatorima i osmatračko-nišanskim sistemom.

Tanjug

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR