Glas Javnosti

Višegradska grupa: Upravo je pandemija razlog za što brži prijem Srrbije u EU

Vesti
Autor: Glas javnosti

Šefovi diplomatije Mađarske, Slovačke, Češke i Poljske danas su na sastanku u Vadovicama na jugu Poljske na početku poljskog predsedavanja Višegradskom grupom istakli da pandemija i kriza povodom nje daju nove argumente u prilog ubrzanom proširenju Evropske unije na Zapadni Balkan, pre svega na Srbiju i Crnu Goru.

- Situacija posle pandemije korona virusa daje nove argumente da se ubrza proces proširenja EU na Zapadni Balkan – na Srbiju i Crnu Goru. Bez tog proširenja nije moguće da se postigne stabilizacija u regionu, kazao je na konferenciji za novinare tokom sastanka mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, javljaju poljski mediji.

Domaćin sastanka, šef poljske diplomatije Jacek Čaputovič najavio je moto poljskog predsedavanja V4 „Povratak u normalnost“ i među prioritetima predsedavanja takođe i podršku zemljama Zapadnog Balkana u procesu približavanja EU, kao i podršku Istočnom partnerstvu u okviru politike susedstva EU.

- U periodu izlaska iz pandemije saradnja sa najbližim susedima i partnerima poprima poseban značaj. Složili smo se da je važno da Višegradska grupa i dalje ostane portparol država regiona Srednje Evrope, kazao je Čaputovič.

Jacek Čaputovič je rekao da su sva četvorica složno ocenili da EU stoji pred važnim izazovima kao što je dogovor o višegodišnjem budžetu, razvojnim fondovima, klimatskim pitanjima, a tu su i zajednički napori da Evropa izađe iz krize izazvane pandemijom korona virusa.

- To je važan zadatak pred kojim stoji EU, posebno nemačko predsedavanje i zato smo se dogovorili da podržavamo Nemačku u ovom teško periodu, kazao je Čaputovič.
(Izvor: Danas)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR