Glas Javnosti

CARICA BAŠTE: Lepa, korisna i neverovatno mirisna: njeno veličanstvo lavanda u letnjoj bašti

Život
Autor: Glas javnosti

Sadnja lavande je odličan način da svojoj bašti ili popločanom dvorištu dodate boju sredinom leta.

Lako je zaljubiti se u lavandu – biljku koja poseduje atraktivno lišće, lepo cveće i prelep miris. Lavanda je biljka koja je otporna na sušu i savršena je za razne bašte i stilove, od mediteranskih do engleskih vrtova. Ova biljka nas uvek asocira na leto zbog svog svežeg mirisa, ali i mediteranskog staništa. Lavanda je jedna od najmirisnijih, najpoznatijih, ali i najlekovitijih biljaka koje se nalaze u našim vrtovima.

Blagodeti lavande poznavali su Grci i Rimljani koji su je koristili za osveženje, dezinfekciju i lečenje, a u iste svrhe koristi se i danas. Lavanda je idealna biljka za vrtlare-početnike pošto nije preterano zahtevna i lako se održava. Pošto se može saditi u posude, savršena je i za gradski eksterijer u kojem nam često manjka prostora.


Važno je da ako sadite lavandu u posudu, ona bude što veća kako bi koren imao mesta. Lavandu u vrtu nije potrebno zalivati, osim kod presađivanja, dok se lavanda u saksiji poput svake druge biljke zaliva. Ovu mirisnu lepoticu je bolje saditi u saksijama od terakote ili keramike kako bi se stvorila bolja izolacija i bolji uslovi za rast biljke.
Slične teme

Lavanda dobro uspeva u većini klimatskih uslova. Biljka je otporna na sušu i formiraće veliki deo cvetnih biljaka. Plavo cveće ne samo da je lepo, već i miriše fantastično. Možete sakupiti cvetove tokom leta i orezati biljku u jesen.

Lavanda iz vaše bašte može se sušiti i koristiti za pravljenje predmeta kao što su domaći sapun od lavande, soli za kupanje, potpuri, kesice i proizvodi za čišćenje. Kao i druge biljke iz porodice mente, i lavanda će odbiti bube, komarce, buve, moljce i krpelje. Uz to, poznato je da divan miris lavande smanjuje anksioznost i smiruje um.


Smatra se da umirujući miris biljke lavande pruža olakšanje od stresa, depresije i migrene. Takođe se smatra antiinflamatornim i ima antiseptička svojstva. Jednom zasađena lavanda krasiće vaš vrt godinama. Ova divno mirisna biljka cveta dva puta godišnje. Savetujemo da je podšišate nakon svakog cvetanja, jer će tada cvetati još bolje.

Osim što se lako uzgaja, lavanda je i lepa! To je divna biljka koja će izgledati savršeno u vašoj bašti ili prednjem delu dvorišta. Odlična je kao biljka za obrub staza ili šetališta, i razveseliće svaki otvoreni prostor u kojem je posađena, prenosi M01S.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR