Glas Javnosti

HRVATI NASTAVLJAJU PROGON SRBA! HAPSE I ZBOG PESAMA: Sada im smetaju i objave spotova na društvenim mrežama!

Vesti
Autor: Glas javnosti

Iz dana u dan ređaju se vesti o pritvaranju, privođenju i izricanju kazni Srbima u Hrvatskoj zbog optužbi da su navodno povredili hrvatska nacionalna osećanja objavama na društvenim mrežama, pa čak i pesmama.

To je rezultiralo time da brojna udruženja naših sunarodnika zahtevaju od vlade u Beogradu da uputi zvaničan protest Zagrebu.

Najsvežiji primer obračuna hrvatske vlasti je hapšenje i izricanje kazne zatvora od 15 dana krajiškoj Srpkinji Mileni Borjan iz Plavna kod Knina, zbog toga što je na društvenim mrežama objavljivala patriotske pesme.

U saopštenju šibensko-kninske policijske uprave navedeno je da je "osumnjičena 43-godišnjakinja, koja prebiva na području Srbije, na društvenim mrežama, iz mržnje objavljivala sadržaje koji vređaju nacionalne osećaje građana Republike Hrvatske (fotografije i muzički sadržaj) i veličaju nepostojeću teritorijalnu tvorevinu čime je počinila prekršaj".

Borjanova je u rodnoj kući uhapšena, kako se navodi u saopštenju Saveza Srba iz regiona, zato što je izražavala ljubav prema Krajini.

- Potpuno je jasno i očigledno da kazne zatvora na koje su osuđeni Milena Borjan, i nešto ranije poznati pevač Rajko Lalić, imaju za cilj da se krajiški Srbi zastraše i odreknu svog krajiškog identiteta. Hapšenje krajiških Srba znači da oni ne smeju da javno pevaju krajiške i patriotske pesme, da objavljuju fotografije sa krajiškim i patriotskim sadržajem i da ne smeju da odlaze u svoj zavičaj. Pored toga, cilj je da se spreči svečano obeležavanje seoskih slava na krajiškom prostoru i masovno učešće srpskog naroda u tim proslavama - smatra Miodrag Linta koji traži da Srbija pošalje jasnu poruku Hrvatskoj da je apsolutno neprihvatljivo da se progone i zatvaraju krajiški Srbi samo zato što su ponosni na svoje krajiško poreklo.

Po evidenciji udruženja "Veritas", ovo je sedmo procesuiranje Srba sa područja Knina, od toga pet u ovoj godini, za isti prekršaj učinjen preko društvene mreže "Fejsbuk". Svi privedeni su i osuđeni - petoro na bezuslovne zatvorske kazne, jedan na 16 i četvoro na 15 dana, jedan na uslovnu kaznu od 15 dana i jedan na novčanu kaznu u iznosu od 1.000 evra.


Savo Štrbac

- Sve prekršajne prijave podnela je kninska policija, a sve presude doneo je Prekršajni sud u Šibeniku - kaže nam Savo Štrbac, predsednik udruženja "Veritas". - Osuđeni se nisu ni žalili na izrečene kazne zbog toga što im u presudi piše da žalba ne odlaže izvršenje, pa se plaše da bi im žalba još više produžila boravak u zatvoru i povratak u mesta boravka, koja su po pravilu izvan Hrvatske.

Štrbac podseća da su svi dosad osuđeni Srbi procesuirani za prekršaj iz člana pet Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, koji glasi: "Ko na javnom mestu izvođenjem, reprodukovanjem pesama, muzike i tekstova ili nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža remeti javni red i mir, kazniće se za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 700 do 4.000 evra ili kaznom zatvora do 30 dana".

Tako je pre desetak dana Davoru Olujiću izrečena kazna od 1.000 evra zato što je na svom profilu na "Fejsbuku" objavio fotografije na kojima pevač Baja Mali Knindža drži fotografiju sa likom, kako piše u presudi, "ratnog zločinca i vojvode Draže Mihailovića, te više fotografija s navedenog nastupa gde je vidljivo kako N. N, muškarci nose majice na kojima su istaknute granice tzv. Republike Srpske Krajine ili sa likom ratnog zločinca Ratka Mladića". Olujiću je zamereno i što je objavio fotografiju nepoznate ženske osobe koja nosi "šajkaču sa kokardom", kao i pesmu Milovana Veselinovića zvanog Mile Delija Krajišnik pod nazivom "Jovan Dalmatinac" koja govori o nesrećnoj ljubavi između Jovana, Srbina iz Dalmacije i jedne Srpkinje iz Srbije.


- Po kojim to kriterijumima policija i prekršajne sudije procenjuju da je neko iz mržnje postavio neki tekst, muziku ili fotografiju i po kojim merilima ocenjuju da takvi sadržaji vređaju nacionalne osećaje građana Republike Hrvatske i veličaju nepostojeću teritorijalnu tvorevinu - pita Štrbac. - Znam kakav je u Hrvatskoj kod većine doživljaj svega što je u vezi za RSK i Mladićem, koji je početkom rata devedesetih godina prošlog veka kao komandant Kninskog korpusa bio strah i trepet za njihovu vojsku, pa mogu i shvatiti da fotografije pomenutih likova i tekstovi koji ih veličaju kao i simboli u vezi za RSK, mogu izazvati određenu dozu uznemirenosti i nelagode, da ne kažem, i straha, ali ne mogu razumeti da pesma "Jovan Dalmatinac" može povrediti bilo čija nacionalna osećanja.


Plavno i Grubori

Kriterijumi za mržnju


I pojedini hrvatski mediji su iznenađeni odlukama šibensko-kninske policijske uprave. U kritičkom tekstu objavljenom u hrvatskom "Indeksu" se, između ostalog, navodi da nisu dobili ni od suda, ni od policije odgovor na pitanje "šta je to vređanje nacionalnih osećanja prema njihovim kriterijumima i kako utvrđuju kolika treba da bude mržnja prema kojoj se određuju zatvorske kazne?"

Štrbac smatra da bi hrvatska nacionalna osećanja jedino mogao da povredi stih u kojem se spominje "Krajinsko plavo more":

- U izvornom izvođenju Mileta Delije uopšte se i ne spominje "Krajinsko" već Karinsko more, kako se zvalo i pre i tokom rata, a tako se zove i danas. Postoji mogućnost da su kninski policajci namerno u prijavi prekrstili "Karinsko" u "Krajinsko" more kako bi "smestili" Olujiću najtežu kaznu, ali je verovatnije da su polupismeni inspektori to uradili nenamerno iz neznanja, a sudija po inerciji inkriminaciju preuzeo iz policijske prijave, ne potrudivši se ni da je pročita. Bilo kako bilo, osuditi čoveka za pevanje ovakvih, u suštini duboko emotivnih stihova predstavlja veliku sramotu za hrvatsku državu i njeno pravosuđe.


Glas javnosti/V02S

BONUS VIDEO


https://www.youtube.com/watch?v=MdgstSnL1BA

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR