Glas Javnosti

EVO ŠTA TREBA DA URADE GOSTI FRISTAJLERA KAKO BI DOBILI ODŠTETU: Zna se tačno šta mogu da dobiju, ali procedura nije LAKA!

Vesti
Autor: Glas javnosti

Svi koji su bili na beogradskom splavu "Fristajler" u novogodišnjoj noći, kad je desetak minuta nakon ponoći iznenada počeo da tone, imaju pravo na naknadu štete, kaže Mladen Alfirović, pravni savetnik u Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije.

- Moći će pojedinačno da tuže vlasnika "Fristajlera", jer potrošači na prvom mestu imaju pravo na naknadu štete, i to prvenstveno nematerijalne štete, ali i materijalne. Materijalne štete u smislu da im se vrati sav novac koji su uplatili za doček i za organizaciju samog događaja.



A kad je u pitanju nematerijalna šteta, oni to pravo mogu da ostvare u redovnoj parnici za sav pretrpljeni strah, duševnu bol, pa eventualno i telesne povrede koje je neko pretrpeo - objasnio je Alfirović, dodajući da bi mnogo bolje i efikasnije bilo da postoji kolektivna tužba.

Ovogodišnje potonuće nije prvi put da "Fristajler" bude u centru pažnje. Krajem februara 2017. nepoznate osobe došle su čamcem do splava i zapalile ga. Skoro je potpuno izgoreo, ali je kasnije obnovljen.

Takođe, ispred "Fristajlera" dogodila se 2013. i pucnjava, u kojoj su ranjene tri osobe, od toga dvojica članova obezbeđenja. Ta dvojica ranjenih "redara" dobro su poznata javnosti i policiji, pisali su mediji.

Panika je nastala istog trena kada se splav nakrivio i počeo da se ljulja, a uspaničeni ljudi su počeli da beže ka izlazu. Voda je nadirala, a mnogi su u strahu zaboravljali jakne, kapute, telefone, torbice, novčanike... Da je bilo do 220 osoba, koliki je kapacitet, ništa se ne bi desilo, ali više od 600 - katastrofa je očigledno bila neminovna.

Samo "upad" su plaćali od 25 evra za mesto za pultom pa sve do 2.900 evra za separe. A "ispad" je bio uz vrisku kroz vodu i blato dok je "Fristajler" tonuo...


 Mladen Alfirović

Zvanično još nije saopšteno šta je dovelo do nesreće, a u okviru pretkrivičnog postupka veštaci NKTC u saradnji sa inspektorima Petog odeljenja kriminaliatičke policije, po nalogu Trećeg OJT u Beogradu, obaviće veštačenje kako bi se preliminarno utvrdio uzrok potonuća splava.

U ponedeljak su uhapšeni vlasnik Markos Ljapis (51), inače grčki državljanin, menadžer Darko Veljović (46) i direktor Marko Radulović (41) koji se sumnjiče da su 31. decembra 2022. na splav omogućili prisustvo većeg broja osoba nego što je kapacitet, a koji je zbog toga delom potonuo.



Na taj način ugrozili su bezbednost većeg broja ljudi, saopštio je MUP. Njima je određeno policijsko zadržavanje, a biće saslušani u tužilaštvu.

Gosti će morati da prilože i dokaze

Advokat Denis Bećirić kaže da gosti imaju pravo na naknadu materijalne i nematerijalne štete, ali da postupak da to pravo ostvare nije tako jednostavan i brz.

- Gosti su u obavezi da dokazuju svoje tvrdnje, od toga da su bili uopšte te noći na proslavi tamo do toga da su i šta tačno ostavili na garderobi ili tamo gde su sedeli na splavu.






BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR