Glas Javnosti

Bivši pripadnik OVK izveden pred sudiju u Hagu: Odbio da se izjasni o krivici

Vesti
Autor: Glas javnosti

Šalja je izjavio da razume optužnicu koja mu je pročitana, ali se se ne može izjasniti o krivici dok mu tužilaštvo ne dostavi sav prateći materijal.

Bivši pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Hadži Šalja, optužen za ometanje suda i zastrašivanje svedoka pred sudom za zločine OVK u Hagu, izveden je danas prvi put pred sudiju, ali je odbio da se izjasni o optužnici.

Šalja je izjavio da razume optužnicu koja mu je pročitana, ali se se ne može izjasniti o krivici dok mu tužilaštvo ne dostavi sav prateći materijal.


U dve tačke, Šalja je optužen, kao pojedinac i član grupe, za pokušaj sprečavanja službenih lica u obavljanju službene dužnosti „ozbiljnom pretnjom“.

Treća tačka optužnice Šalju tereti za zastrašivanje svedoka.

Za ista dela optuženi su i ranije uhapšeni i u Hag prebačeni Idriz Bahtijari i Sabit Januzi.

Po pravilima suda, Šalja ima pravo da se o krivici izjasni u roku od 30 dana.

Sudija za prethodni postupak Nikola Giju naknadno će zakazati zasedanje na kojem će se Šalja izjasniti da li je kriv za optužbe koje mu se stavljaju na teret.


Pripreme za sudjenje biće, po odluci sudije Gijua, razmotrene na raspravi o stanju u postupku u petak, 15. decembra.

Šalja je prekjuče uhapšen na Kosovu, po nalogu suda koji se zvanično zove Specijalizovana veća Kosova, a juče je prebačen u sudski pritvor u Sheveningenu.

U optužnici piše da je Šalja, zajedno sa Januzijem i Bahtijarijem, u aprilu ove godine nezakonito kontaktirao sa svedokom u procesu protiv vodja OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija, optuženima za u ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99. godine.

„U optužnici se navodi da su Januzi i Bahtijari po nalogu Šalje, dva puta pojedinačno kontaktirali sa svedokom broj jedan kako bi ga, upotrebom ozbiljnih pretnji i obećanjem koristi, naveli da povuče izjavu ili da se uzdrži od davanja iskaza“, saopštio je juče sud.

Po navodima optužnice, Šalja je sa umišljajem zastrašivao svedoka broj jedan i ometao službena lica, uključujući tužioce i istražitelje, u obavljanju službene dužnosti.


Januzi i Bahtijari uhapšeni su na Kosovu 5. oktobra, a narednog dana su prebačeni u haški pritvor.

Obojica su u prvom pojavljivanju pred sudijom zatim izjavili da se ne osećaju krivim.

U odvojenom saopštenju, tužilaštvo u Hagu je sinoć naglasilo da „ometanje pravde smatra krajnje ozbiljnim delom“ i da će „nastaviti istrage i krivično gonjenje svakoga ko je umešan u bilo koji takav slučaj, uključujući i one koji zastrašuju ili ometaju svedoke ili pružaju finansijsku ili drugu vrstu podrške takvim krivičnim delima“.

Glavni tužilac Kimberli Vest naznačila je da je zaštita svedoka i dalje prioritet u radu tužilaštva.

Zbog sumnje da je ometao sud, ranije je na Kosovu uhapšen i bivši gradonačelnik Mališeva Isni Kilaj.


Kilaj se nalazi u haškom pritvoru, ali optužnica protiv njega još nije podignuta.

Zbog istog krivičnog dela, ometanja suda i zastrašivanja svedoka, ranije su na po četiri godine i tri meseca zatvora bili pravosnažno osudjeni lideri veterana OVK Hisni Gucati i Nasim Haradinaj.

Gucati je pušten na prevremenu slobodu posle dve trećine odslužene kazne




Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR