Glas Javnosti

ŠTA SIMBOLIŠE SLAVSKA SVEĆA? Dokle god ona gori, domaćin ima specijalni zadatak

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Sveća zauzima bitno mesto u hrišćanstvu, a koje simbole predstavlja slavska sveća, objašnjava nam etnolog.

Krsna slava se od davnina obeležava u čast svecu koji je zašitnik jedne porodice i doma. Hrišćanstvo je religija bogata simbolima i običajima, tako da svaki element koji možete videti uoči jednog dana slave nosi zasebnu priču.

Pitali smo etnologa Snežanu Ašanin da nam malo više približi simbol slavske sveće i zbog čega je neizostavna na trpezi.


- Slavska sveća ima vrlo značajnu ulogu. Ono što znamo je da se pravi od voska, ali čak i to je povezano sa verovanjima. Dakle, pravi se od voska, što predstavlja nešto najčistije i najsvetije, njega proizvode pčele. Zbog toga, ona se smatraju kao posebna bića.

Pčele u srpskoj tradicionalnoj kulturi nikada nisu svrstavana u red životinja i insekata, već u neka uzvišenija bića.

Tako da sveća ima ulogu da simbolizuje sunce, napredak i zdravlje. Gori u ime svetog zaštitnika kog proslavljamo, a žar vatre je tu da tera sve loše i nečiste sile - navodi Snežana.

Slavska sveća se pali kao jedan od obeležja da je slava počela. Dokle god ona gori, domaćin, kao glava kuće, ne seda. Kako etnolog navodi, dok sveća gori, domaćin ima ulogu da motri na goste i služi ih.

Ranije su slave smatrane veoma bitnim socijalnim aspektom u našem društvu. Ljudi bi tada nalazili vremena da se druže, s obzirom da se u ovo vrerme završavala sezona poslova i radova na poljima i imanjima. Ali, nije to bila samo prilika za druženje, komentarisanje trenutnih dešavanja u komšiliku i svetu, pevanje i prilika za dobru gozbu.

To je nekada bio i dan kada su se devojke, koje su stasale za udaju, mogle da se na neki način dokažu da su dobre domaćice i vredne. Zato, pored domaćina, na slavi je ćerka kuće bila isto zadužena za služenje gostiju. U to ime, na slavu su mogle da dođu i porodice koje su zainteresovane za tu devojku i da ponude brak, kako Snežana objašnjava.

Slavska sveća se gasi vinom i to onda, kada se slava završi, tačnije kada svi gosti odu. Kada dođe momenat da se sveća ugasi, iz poštovanja prema svecu i domaćinu koji je dobro pripremio slavu, gosti ustaju i prekrste se nakon što se plamen ugasi. Ustajanje je znak poštovanja, ali i zahvalnosti svecu na okupljanju, gozbi i zaštiti porodice.


Glas javnosti/ T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR