Glas Javnosti

Katar poziva na međunarodnu istragu o "izraelskim zločinima" u Gazi

Svet
Autor: Glas javnosti

Katarski premijer kaže da će zemlja nastaviti napore ka uspostavljanju još jednog primirja i postizanja trajnog prekida vatre u Gazi.

Premijer Katara rekao je da njegova zemlja poziva na „neposrednu, sveobuhvatnu i nepristrasnu međunarodnu istragu“ o onome što je nazvao izraelskim zločinima u Gazi.

Šeik Muhamed bin Abdulrahman bin Jasim Al Tani takođe je rekao u nedelju da će Katar nastaviti svoje napore ka uspostavlaju još jednog primirja i postizanju trajnog prekida vatre u razorenoj enklavi.


Jednonedeljno primirje između Izraela i Hamasa – kojem je posredovao Katar uz podršku Egipta i Sjedinjenih Država – dovelo je do oslobađanja 80 izraelskih zarobljenika u zamenu za 240 palestinskih zatvorenika.

Primirje je okončano u petak, a obe strane su razmenile optužbe za kršenje uslova sporazuma.

Izgledi za dalje primirje u Gazi izgledali su sumorno u subotu nakon što je Izrael povukao svoje pregovarače iz Mosada, dok je zamenik lidera Hamasa rekao da neće voditi dalje razgovore o zameni izraelskih zarobljenika za zatočene Palestince.


Izrael je od petka pojačao svoje napade na Gazu, a zvaničnik vladinih medija rekao je da je 700 Palestinaca ubijeno u izraelskim napadima tokom poslednja 24 sata.

U međuvremenu, glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karim Kan pozvao je Izrael i Hamas da se pridržavaju međunarodnog prava, rekavši da će njegova kancelarija pojačati istrage o potencijalnim ratnim zločinima.


„Svi akteri moraju da poštuju međunarodno humanitarno pravo. Ako to ne učinite, nemojte se žaliti kada se od moje kancelarije traži da reaguje“, rekao je Kan u nedelju na kraju svoje četvorodnevne posete Izraelu i okupiranoj Zapadnoj obali.

Kan je naglasio da njegova poseta „nije bila istražne prirode“, ali je rekao da je mogao da razgovara sa žrtvama na obe strane sukoba.


„Kredibilne optužbe o zločinima tokom aktuelnog sukoba treba da budu predmet blagovremenog, nezavisnog ispitivanja i istrage“, rekao je on.

Osnovan 2002. godine, MKS je jedini nezavisni sud na svetu koji je osnovan da istražuje najteža krivična dela uključujući genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. 2021. godine otvorila istragu protiv Izraela, kao i Hamasa i drugih naoružanih palestinskih grupa za moguće ratne zločine na palestinskim teritorijama.

Kan je takođe pozvao da se humanitarna pomoć odmah pusti u Gazu, dodajući da Hamas ne sme da zloupotrebi takvu pomoć.


„O humanitarnom pristupu, zakon ne dozvoljava sumnju“, rekao je on. „Civili moraju imati pristup osnovnoj hrani, vodi i očajnički potrebnim medicinskim potrepštinama, bez daljeg odlaganja, brzinom i velikom količinom.

On je ranije rekao da bi blokiranje isporuke pomoći Gazi takođe moglo da predstavlja ratni zločin pod jurisdikcijom MKS.

Izrael, koji nije član MKS-a, ranije je odbacio nadležnost suda i formalno se sa njim ne bavi.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR