Glas Javnosti

AMERIČKA BALERINA DONIRALA 50 DOLARA UKRAJINI, PA UHAPŠENA U RUSIJI: Preti joj kazna od 20 godina? (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Ruska služba bezbednosti FSB uhapsila je u Moskvi američku balerinu ruskog porekla pod optužbom za izdaju!

Grupa ruskih advokata specijalizovanih za slučajeve koji uključuju navodnu izdaju navodi da je uhapšena Ksenija Karelina iz Los Anđelesa (33) koja je optužena da je poslala nešto više od 50 dolara američkoj neprofitnoj organizaciji Razom koja šalje pomoć Ukrajini.


Karelina prema navodima agencije TASS ima dvojno američko i rusko državljanstvo.

- Žena je uhapšena u ruskom gradu Jekaterinburgu pod optužbom da je kupovala taktičke medicinske predmete, opremu, sredstva za uništavanje i municiju za ukrajinske oružane snage - navodi se u saopštenju FSB, a prenosi CBS Time.

Na video snimku, koji je objavila ruska državna novinska agencija RIA, vidi se žena koja nosi belu jaknu i kapu navučenu preko lica dok je vode sa lisicama.


Izabela Кorec, pijateljica uhapšene balerine, navodi za Dejli mejl da je Кarelina uhapšena čim je sletela u Moskvu 2. januara nakon čega je saslušavana 13 sati i smeštena u ledenu zatvorsku ćeliju sa još dve žene koje su takođe optužene za izdaju. Кorec navodi da je Кarelina otputovala u zemlju svog rođenja da poseti svoje roditelje i sestru.

- Ksenija nije političar već estetičar i super slatka osoba koja je samo želela da pomogne. Američki je državljanin i ima pravo da radi šta god želi. Porodica joj je zaista nedostajala. Letela je iz Istanbula u Rusiju i zadržana je odmah po dolasku - navodi prijateljica.

Кorec je rekla da je Кarelinina najnovija poruka koju je poslala iz zatvora bila posebno zabrinjavajuća.


- Tražila je da zatvori sve svoje poslove ovde i plati sve račune kreditne kartice. Takođe hoće da proda svoj auto jer ne zna kada se vraća - navodi prijateljica.

Кorec je dodala da je pokušala da angažuje advokate u Rusiji da zastupaju uhapšenu balerinu, ali je rekla da su uzeli 10.000 dolara i dali malo rezultata osim što su preneli informacije o Кarelininim strašnim okolnostima.


Izdaja u Rusiji nosi i kaznu doživotnog zatvora nakon što je predsednik Vladimir Putin u aprilu potpisao ukaz kojim se maksimalna kazna povećava sa 20 godina. Rusija je 2023. otvorila 70 slučajeva izdaje dok su do sada optuženi osuđeni u 37 slučajeva.

Ruski predsednik Vladimir Putin, podsetimo, nedavno je rekao na konferenciji za medije da je voljan da sasluša ponudu SAD u vezi sa američkim državljanima Polom Vilanom i Evanom Gerškovičem koji su u pritvoru.


Glas javnosti/K04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR