Glas Javnosti

SVE TEŽA SITUACIJA ZA SRBE: "Komercijalna banka AD Beograd" završila poslovanje na Kosovu i Metohiji

Vesti
Autor: Glas javnosti

Takozvana "centralna banka kosova" (CBK) saopštila je da je "Komercijalne banke AD Beograd" u Mitrovici dobrovoljno prestala sa bankarskom delatnošću a, kako se dodaje u saopštenju, to je rezultat nadzornog dijaloga u periodu od avgusta

"Taj plan je, nakon revizije, dobio saglasnost CBK-a 6. oktobra 2023. godine, da bi se zaključio odlukom od 9. januara 2024. godine za zatvaranje filijala i svih ekspozitura u Republici Kosovo, na snazi od 31. januara. 2024", navodi se u saopštenju.

Filijala "Komercijalne banke AD Beograd" u Mitrovici je licencirana od strane CBK za rad 2007. godine i radila je sa Filijalom u Mitrovici i osam ekspozitura na teritoriji Kosova.

Posle isteka roka za bankarsko poslovanje sa građanima, do kraja dana 31. januara 2024. godine, svi bankarski depoziti građanima su zatvoreni, pa tzv. centralna banka kosova navodi da je aktivnost te filijale banke na Kosovu suspendovana.


(Foto; Jutjub)

Ostali postupci arhiviranja dokumentacije i povezani aspekti sprovode se u skladu sa zakonima na snazi.

CBK zahvaljuje NLB bankarskoj grupi na saradnji i konstruktivnosti pokazanoj u olakšavanju procedura za dobrovoljno zatvaranje bankarske aktivnosti sa klijentima, u skladu sa zakonima i najboljom praksom zemlje i u dogovorenim rokovima.

Prema procenama CBK-a, trenutno radi dovoljan broj bankarskih kancelarija, finansijskih i nebankarskih institucija koje razumno pokrivaju potrebe zajednice u svim gradovima na Kosovu.

Pored bankarskih i nebankarskih kancelarija sa fizičkim prisustvom, dostupni su i elektronski/digitalni kanali usluga i nude konkurentne proizvode.

U saopštenju se ističe da je CBK posvećena povećanju pristupa finansijama za sve društvene kategorije i na celoj teritoriji Kosova te da stoga podstiče sve licencirane finansijske institucije da povećaju svoje prisustvo fizičkim filijalama i elektronskom opremom na način da ponude najpotpuniji i najkonkurentniji pristup svim građanima.




Glas javnosti/Kosovo onlajn

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR