Glas Javnosti

SNS ISTRGOVALA VEĆINU: Na pomolu dogovor o vlasti u Beogradu

Politika
Autor: Glas javnosti

Konstituisanje Skupštine grada Beograda, zakazano za 19. februar, pružiće odgovor na pitanje da li je Srpska napredna stranka okupila dovoljnu većinu za potvrđivanje još jednog mandata za vršenje vlasti u prestonici ili nas čekaju novi izbori.

Saznanja ukazuju da je izvesnije da većina postoji, ali da se još ne zna da li će dogovori nadmašiti tek natpolovičan broj odbornika, nešto više od neophodnih 56, koji će podržati novu/staru vlast.

- I dalje je sve otvoreno, ali bliži smo scenariju da se neće ići na nove izbore. Aleksandar Jerković i još jedan njegov odbornik već su viđeni na strani koja će formirati vlast. To bi bilo dovoljno za većinu, ali se ide na još neke glasove. Ima još nedelju dana da se pregovori o široj podršci završe i sva je prilika da će SNS imati podršku više od 56 odbornika. To je od početka bio cilj - otkriva izvor.

Aleksandar Jerković, kandidat za gradonačelnika liste "Mi - glas iz naroda", koja se u međuvremenu raspala, nije ni potvrdio niti demantovao da će biti deo vladajuće većine u beogradskom parlamentu

- Još uvek ništa - kratko je odgovorio na pitanja o konačnoj odluci i toku pregovora.


Iz drugog tabora ove grupacije poručuju da ostaju pri odluci da neće ići u koalicije ni s kim. Branimir Nestorović, nosilac ove liste na parlamentarnim izborima, objašnjava da je to zbog toga što smatra da su oni suviše mali da bi učestvovali u vlasti i da bi se to za njih završilo katastrofalno.

- Sve što znamo jeste da je naš odbornik, gospodin Jerković, prestao da se javlja, počeo da vodi kampanju preko medija protiv nas, da priča o nekom koalicionom dogovoru koji ne postoji zato što udruženje građana ne može da pravi koalicije, to je zakonom zabranjeno - prokomentarisao je Nestorović aktuelnu situaciju u svom pokretu.


(Foto: Jutjub)

Nije sporno

Ono što je sigurno jeste da će konstitutivnoj sednici gradskog parlamenta predsedavati socijalista Toma Fila kao najstariji odbornik. On otkriva da smo bliži formiranju vlasti.

- Mislim da do 19. februara ujutru nećemo znati kako tačno stoje stvari. Ono što znam je da ću predsedavati toj sednici, a da li će opozicija vikati i zviždati, tek ćemo da vidimo. Lično mislim da SNS ima većinu - izjavio je Fila.

Programski direktor agencije "Faktor plus" Predrag Lacmanović ocenjuje da SNS može da okupi većinu i to na više načina.




- Mislim da većina i nije sporna, samo je pitanje odluke da li takva većina odgovara naprednjacima, odnosno da li im se isplati. Pretpostavljam da je želja Aleksandra Vučića, koji sigurno uzima u obzir formiranje vlasti i na republičkom nivou, da ceo Nestorovićev blok priđe vladajućoj koaliciji i da se tako formira gradska većina u Beogradu. Većina svakako može da se formira i na drugi način.

Ta kombinatorika je mnogo puta najavljivana a podrazumeva da deo odbornika iz drugih partija pruži podršku. Odbornici su vlasnici mandata. To je legalno, nije nešto što se nije dešavalo. Ali se uvek procenjuje legitimitet takve kombinatorike i ona Vučiću smeta. Zato mislim da je samo pitanje odluke da li tako da se odradi ili da se ide na nove izbore - objašnjava sagovornik.

Glas javnosti/K04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od David u 11.02.2024 12:53:33 h
     0 
Vaŝ kanal cenim i rado prstim.Ali je ovo sto ste napisali da se pokret Mi iz naroda raspao je jako bezobrazno i nekorektno ? Dovodi me do sumnje da ste vi na strani prozapadnih iznutrica okupljene skonca i konopca zvanu da su protiv nadilja. Taj pokret je jedini koji dsje malo nade da se u ovoj zemlji može neto promeniti.Dsjte im ŝansu da se pokažu i fokažu a ne unapred pljuvati i povraćati po tim ljudima.To sto je jedan potuljeni hotapler napravio je za svaku odudu.Mislim na tog Jerkovića jednu političku gnjidu. Ustvari on i jeste za tu gde je otiŝao.