Glas Javnosti

RAČAK JE BIO PODVALA, U NJEMU NIJE BILO CIVILA: Komandant Guri o događaju koji je odredio sudbinu Srbije

Politika
Autor: Glas javnosti

Penzionisani general policije Goran Radosavljević Guri, koji je na današnji dan 1999. godine vodio operaciju napada na pripadnike terorističke tzv- "oslobodilačke vojske kosova" u selu Račak kod Suve Reke, izjavio je da tamo nije bilo civila i da je u toj akciji "likvidirana je teroristička grupa koja je predstavljala veliku pretnju i za civile i za policiju".

Radosavljević je rekao da je sama akcija planirana na osnovu operativnih podataka i događaja na terenu.

"Akcija je pripremena dugo, to selo je bilo etnički čisto, u njemu nije bilo Srba, ali smo imali dovoljno podataka za izvođenje akcije. Opservirali smo selo, i znali smo da u njemu nema civila, već da su tu samo teroristi smešteni u jednoj kući i u školi u selu. Oni su očekivali naš dolazak, ali nisu znali kada", objasnio je on.

Na pitanje zašto policija nije obezbedila lice mesta, a priča o navodnom zločinu u Račku je bila povod za bombardovanje Srbije i tadašnje SRJ, Radosavljević je odgovorio da bi bombardovanja bilo i bez toga.


"To je samo jedan od propusta što mesto nije obezbeđeno, policija je izašla iz sela, i ja ne mogu da tvrdim ko je odgovoran. U samoj akciji je likvidirana jedna velika teroristička grupa koja je predstavljala pretnju i za cicile i za policiju koji su se kretali putem ka Uroševcu", konstatovao je on.

Radosavljević je ukazao da je šef verifikacione misije OEBS Vilijam Voker u toku noći 15/16. januara 1999. godine "ušao sa teroristima u Račak, gde su doneli tela sa drugih lokacija".

"Nama je bilo jasno da je to montaža koja će za posledicu imati bombardovanje zemlje, ali to je već bilo očekivano. Istinu znaju svi od prvog dana, međutim, Zapad nikada neće priznati da je akcija policije bila legitimna. Mi se nismo bojali ni tada ni posle, jer smo znali da radimo za svoju zemlju", naglasio je Radosavljević.


Glas javnosti/R01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR