Glas Javnosti

POPIS STANOVNIŠTVA NA KOSOVU I METOHIJI: Ko se ne odazove - kazna 2.000 evra! SRBI GLASNO ĆUTE!

Politika
Autor: Glas javnosti

Na tzv. "Kosovu" 5. aprila počinje popis stanovništva, kako bi se stekao precizan uvid u socijalne i društvene uslove života građana, koji će u okviru popisa popunjavati sedam upitnika, uključujući i onaj o šteti pričinjenoj tokom sukoba 1998. i 1999 godine.

Popis će početi u petak, trajaće do 17. maja, a preliminarni rezultati biće objavljeni u roku od tri meseca po završetku procesa.

Posle više od dve godine odlaganja, Kosovo će pobrojati stanovnike, domaćinstva i stanove ili kuće, a u popis će biti uključen i sever naseljen pretežno srpskim stanovništvom.

U popisu stanovništva biće angažovano oko 3.500 popisivača i 891 nadzornik, kao i predstavnici Agencije za statistiku.

Biće potrebno popuniti sedam upitnika, uključujući i onaj o "ratnoj odšteti" i registraciji raseljenih lica. 

Direktor Agencije za statistiku tzv. Kosova Avni Kastrati izjavio je da je učešće u popisu stanovništva obavezno po zakonu i da će građani koji se ne budu prijavili biti kažnjeni novčanom kaznom do 2.000 evra.

OPASNO STVARANJE NOVE "NACIJE" - "KOSOVAR"

Albancima je potrebna etnički čista nacija i sam projekat nezavisnog Kosova je privremen dok se ne upali zeleno svetlo za otvaranje puta ka “velikoj Albaniji”, ocenjuje Marija Marsenić, sociolog sa Instituta za evropske studije. Popis stanovništva koji je zakazan za april vidi kao još jedan od taktičkih poteza represije nad srpskim stanovništvom.


“Što se tiče pitanja o formiranju nove kosovske nacije na tim prostorima, meni je zanimljiv primer da je u ličnim kartama takozvanog Kosova kao nacionalna pripadnost navedeno - tzv. "Kosovar".

To je pre svega urađeno kako bi se međunarodnoj zajednici i kolektivnom Zapadu predstavila kao neka naizgled inkluzivnost Srba i Albanaca i ostalih naroda koji žive na prostoru Kosova i Metohije i njihovo izjednačavanje. Međutim cilj je, naravno, sasvim drugačiji”, smatra Marsenić.


Popis je obavezan za sve građane "Kosova".

„Svaki građanin ima zakonsku obavezu da to učini i može biti kazna od 200 do 2.000 evra ako odbije da da podatke koje traži popisivač. Kazne za privredu su još veće i kreću se do 20.000 evra.. Svaki građanin koji nije bio u mogućnosti da da podatke ima obavezu da nazove svoje područje, opštinu ili okrug, naznači da se nalazi u inostranstvu, kontakt dajemo vašem matičaru, a opcija je i preko društvenih mreža, tako da možete se prijaviti i on-lajn“, rekao je Kastrati.

On je pojasnio da će Agencija za statistiku prema zakonu poslati sudu svakog prijavu protiv svakog građanina koji ne bude učestvovao u popisu.

On je dalje naveo da postoji 3.550 registrovanih lica širom Kosova koja će se baviti popisom.

Poslednji popis stanovništva na tzv. Kosovu obavljen je 2011. godine.

Osim nekoliko pojedinaca, zvanični predstavnici kosovsko-metohijskih Srba nisu se izjašnjavali o popisu.

Glas javnosti/Kosovo onlajn

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR