Glas Javnosti

BEZOBRAZNI I ZLOBNI NEMAČKI AMBASADOR NEGIRA SRPSKE SVETINJE: Nezaboravna poseta KOSOVSKOM manastiru na listi UNESCO! (FOTO)

Politika
Autor: Glas javnosti

Delegacija nemačkih zvaničnika i ambasadora ove zemlje u regionu posetila je veliku srpsku svetinju - manastir Visoke Dečane.

Sastali su se sa igumanom manastira i razgovarali o izazovima sa kojima se suočavaju Srpska Pravoslavna Crkva i Srbi na Kosovu i Metohiji.

Ova delegacija je još juče doputovala u Prištinu, gde ih je ugostio nemački ambasador u Prištini, Jorn Rode.

Danas su se sastali sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem. Razgovarali su o regionalnim pitanjima i putu Kosova ka EU, izvestio je Rode.

U toku dana su posetili Visoke Dečane.

Manastir su obišli politički direktor za jugoistočnu Evropu u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova, Mihael Rajfenštul i nemački ambasadori u Prištini, Beogradu, Sarajevu, Podgorici, Skoplju i Tirani.

A onda se bezobrazni, drski i bahati nemački ambasador Jern Rode osilio da jednu od najvećih i najstarijih srpskih svetinja - manasir Visoki dečani - nazove tzv.."kosovskim"!

„Danas smo zaključili našu konferenciju nemačkih ambasadora regiona nezaboravnom posetom“, saopštio je Jern Rode, navodeći da su Visoki Dečani „kosovski manastir koji se nalazi na listi UNESCO-a“.

U objavi na društvenoj mreži X naglašava da je reč o jedinstvenom mestu, te se zahvaljuje igumanu manastira ocu Savi i bratiji na gostoprimstvu i diskusiji.



O poseti je izvestio i sam manastir.

„Nakon obilaska manastira sa vodičem, mesta svetske baštine UNESCO-a, poznatog po svom istorijskom značaju u regionu, delegacija je tokom ručka razgovarala sa igumanom manastira, ocem Savom“, poručili su iz Visokih Dečana.

Naglašavaju da je razgovor bio usredsređen na aktuelne izazove sa kojima se suočava Srpska Pravoslavna Crkva i srpska zajednica na Kosovu.


Manastir Visoki Dečani  (foto: jutjub)

Poseta nemačkih zvaničnika Visokim Dečanima dolazi nakon nedavnog izmeštanja spomenika srpskim vojnicima stradalim 1912-1918, na srpskom pravoslavnom groblju u Prištini, koje je podiglo buru i naišlo na mnogobrojne osude srpske javnosti i kritike na račun francuske i nemačke ambasade u Prištini.

Upravo su ova dva diplomatska predstavništva potvrdila u zajedničkom saopštenju da je spomenik izmešten na inicijativu francuske ambasade.

Svemu je prethodilo obeležavanje Dana primirja 11. novembra, kada se na fotografijama sa ovogodišnje ceremonije, za razliku od prethodnih godina, iza nemačkog i francuskog ambasadora uočilo da nedostaje spomen obeležje srpskim vojnicima.




Glas javnosti/KoSSev

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR