Glas Javnosti

NEVREME PRAVI HAOS DUŽ JADRANA: Visoki talasi, poplavljene obale...

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Olujni jugo zadaje probleme širom Jadrana. Sinoć je pogodilo Kaštel Novi i poplavilo rivu. U Šibeniku je srušio stablo na betonski stub rasvete koji se u potpunosti raspao. U Sloveniji se oglasile sirene. Na Jadranu je upaljen crveni meteoalarm.

Visoki talasi usled snažnog juga zapljuskuju obalu u Kaštelima. Podigao se nivo mora i poplavio rivu.


Danas će vreme biti oblačno s kišom, na Jadranu i u priobalju grmljavinski pljuskovi i i jaki do olujni jugo i jugozapadni vetar. Na Jadranu uz plimu i visoke talase i mestimično olujni jugo pa se očekuje plavljenje obala i riva. Obilna kiša prognozira se na Jadranu, Lici i Gorskom kotaru i u planinama priobalja. Posle podne na zapadu prestanak padavina i delimično razvedravanje i slabljenje juga. Najviše temperature vazduha od 11 do 17 °C, a na Jadranu od 15 do 20 °C.

U Piranu i Izoli more je u četvrtak uvečer preseklo obalu pa su se i tamo oglasile sirene upozorenja. U Izoli je zbog obilnih padavina kanalizacija poplavila deo starom jezgra. U tri sata situacija se smirila. Službe civilne zaštite bile su i na terenu u Piranu i Šalari.


Obilna kiša pala je i u Sloveniji gde su se zbog Drave u Muti, kako jutros javljaju vatrogasci, oglasile i sirene.

Zapovednik civilne zaštite Srečko Šestan rekao je za N1 Slovenija da je protekla noć bila dosta mirna uprkos najavljenim obilnim padavinama. Iako je Agencija za okolinu za četvrtak izdala crveno upozorenje za severozapadni deo Slovenije, padavine nisu izazvale veće probleme. Pošteđena je čak i Bašćanska graba koje su se vlasti najviše bojale.


„Nigde nije bilo većih problema”, rekao je Šetan za N1. Zabeleženo je nekoliko incidenata širom zemlje, ali najveće probleme izazvala su srušena stabla i poplavljeni podrumi. U gornjem Posočju, odnosno zapadnoj Sloveniji, Soča je poplavila put u Mostu na Soči, a Sava Bohinjka kod Nomenja.

Tokom dana Drava će i dalje rasti pa su nadležni preventivno uključili sirene. Prema Šestanovim rečima, hidrolozi procenjuju da će doći do normalnih izlivanja na poljoprivrednim površinama. U donjem toku porašće i Sava, koja bi u Sneberju trebalo da dosegne protok od 1.300 kubika u sekundi. “Njegov protok ne bi trebalo da bude problem, pa se nadamo da će zaista biti kako se trenutno računa”, dodao je.

Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR