Glas Javnosti

TRAJKOVIĆ: KOME SMETA SRPSKO NACIONALNO VEĆE KOSOVA I METOHIJE

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Povodom obeležavanja 20 godina od martovskog pogroma u Gračanici.

– Nisam se iznenadio kada sam „ušao“ na FB stranice Doma kulture u Gračanici i Galerije umetnosti u Prištini i primetio da među 45 fotografija sa obeležavanja 20 godina od martovskog pogroma, nema fotografije mog polaganja cveća na tek otkrivenom spomeniku tragično nastradalim. Naime, tom prilikom, u ime Srpskog nacionalnog foruma i Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije, na taj način izrazio sam poštovanje i pijetet žrtvama. To je bio i jedini buket položen na spomeniku!? – navodi se u reagovanju Momčila Trajkovića, predsednika Srpskog nacionalnog foruma, objavljenom na Fejsbuk stranici Srpskog nacionalnog veća KiM, koje prenosimo u celini:

“Iako su organizatori imali fotografiju, u svojim galerijama na FB stranici objavljena je fotografija spomenika sa cvećem, ali ne i onoga ko je taj buket položio. Dakle, po njima to se nije desilo ili je taj moj čin za njih bio bezvredan ili, pak...!? Očekujem da mi verujete da ovde nije reč o mojoj sujeti, jer je i meni samom „preko glave“ koliko je mojih fotografija u medijima i na društvenim mrežama.

Foto: Facebook SNV KiM

Međutim, ovde nije reč o meni, ovde je reč o tendenciji koja je u poslednje vreme sve prisutnija u ovoj prestižnoj kulturnoj ustanovi, u kojoj se, polako ali sigurno, uvodi praksa cenzure i gušenja onoga što je drugačije od uspostavljene politike i prakse autoritarnog režima tzv. Srpske liste i Aleksandra Vučića. Ovo samo potvrđuje i ko je i pod čijim uticajem (i pored akademije sa visokim umetničkim dojmom) politički kreirao i implementirao (partijski obojio) obeležavanje 20 godina od tragičnih martovskih događaja: “Pogrom – Nagrađeni zločin“, koji je, nažalost, obeležen zloupotrebom i promovisanjem tzv. Srpske liste, dok su sve drugi politički subjekti od organizatora ignorisani?!

Takođe, podsećam javnost i na prošlogodišnju odluku direktora Doma kulture u Gračanici da ne dozvoli održavanje Sabora Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije, štiteći neprikosnovenu političku poziciju na Kosovu i Metohiji tzv. Srpskoj listi.

Razočaravajuće je što je jedan od ključnih kreatora takvih događanja i procesa čovek koji bi trebalo da promoviše demokratiju i drugačije mišljenje, imajući u vidu i to da je direktor ove cenjene kulturne ustanove i predsednik Udruženja novinara Srbije, čovek od koga se moglo najmanje očekivati da bude cenzor i promoter nakaradne politike.

Ove redove pišem kako bi, čoveku koga izuzetno cenim, skrenuo pažnju na štetu koju čini i društvu i sebi i pomogao mu da zastane u daljem promovisanja jednoumlja i autokratije, jer se ipak radi o zaslužnom čoveku, intelektualcu za poštovanje koji, hoću da verujem, samo ima trenutnu krizu slobodnog mišljenja i krizu promovisanja pluralizma i demokratije!

Momčilo Trajković, predsednik Srpskog nacionalnog foruma”

(Mišljenja i stavovi u kategoriji “Lični stav” nisu nužno stavovi redakcije “Glasa javnosti”)

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR