Glas Javnosti

UKRALI NADGROBNI SPOMENIK! Na Kosovu i Metohiji ni MRTVI još uvek NEMAJU MIRA!

Hronika
Autor: Glas javnosti

U noći između subote i nedelje, na pravoslavnom groblju u Selu Binač koje se nalazi u blizini Kosovske Vitine, ukraden je nadgrobni spomenik koji je tu postavljen još 1996. godine kada je preminuo Sokol Simić. Počinioci još uvek nisu poznati policiji.

Šezdesetogodišnji Jugoslav Simić, unuk pokojnog Sokola, godinama unazad održava seosko groblje i brine o crkvi Svetog Nikole koja se nalazi u istom dvorištu. Sličan slučaj nikada do sada nije zabeležen u gnjilanskom regionu, zbog čega Sokolov unuk nije mogao ni da zamisli da vandali mogu ići tako daleko i ukrasti spomenik. 

- Kada sam u nedelju izjutra otvorio crkvu i bacio pogled na spomenike imao sam šta da vidim“ - izjavio je Jugoslav kroz suze, pišu KM novine.

Šokiran je i izuzetno utučen zato što je sosio ogromne troškove za sahranu svoga dede kome je želja bila da ga sahrane u selu Binač.

- Video sam tragove i delove spomenika koji su ostali blizu kapije crkvenog dvorišta. Ovo se nikada do sada nije desilo. Ne znam kome moj pokojni deda smeta. Snosio sam ogromne finansijske troškove za sahranu i ispunio njegovu želju da nakon smrti u Skoplju bude sahranjen u rodnom mestu - priseća se Jugoslav. 

Foto: Youtube/ PrintscreenSlučaj je prijavljen takozvanoj "kosovskoj policiji" koja je izvršila uviđaj.

Podsetimo, U Binču trenutno žive 22 srpske porodice sa oko stotinak ukućana. I zgrada osnovne škola “Mladen Marković” u Binču gde nastavu po srpskom nastavnom planu i programu, pohađa devetoro učenika, česta je meta vandala, do sada je pet puta kamenovana a počinioci su i dalje nepoznati.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR