Glas Javnosti

MUP Srbije beleži istorijske uspehe: Manje saobraćajnih nesreća i smanjenje kriminala

Hronika
Autor: Glas javnosti

U oblasti porodičnog nasilja, iako su uloženi značajni napori, evidentirano je 40 ubistava u porodičnom i partnerskom kontekstu, od čega 24 žene i 16 muškaraca.

Analiza rada Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije za prethodni period pokazuje značajno smanjenje opšteg kriminaliteta, poboljšanje bezbednosne situacije, kao i uspešnu borbu protiv droge i organizovanog kriminala.
Broj krivičnih dela protiv života i tela smanjen je za 0,8%, ubistava i teških ubistava za 10%, a razbojništva za 13,2%. Takođe, neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila smanjeno je za 4,5%, teške krađe za 3,5%, dok je broj krivičnih dela protiv polne slobode smanjen za 27%.

U oblasti porodičnog nasilja, iako su uloženi značajni napori, evidentirano je 40 ubistava u porodičnom i partnerskom kontekstu, od čega 24 žene i 16 muškaraca. Broj ubijenih u nasilju u porodici u odnosu na prethodnu godinu smanjen je za osam žrtava.


U borbi protiv droge, MUP Srbije je tokom prošle godine zaplenio ukupno 7.405 kilograma droge, što je povećanje u odnosu na prethodnu godinu. Istaknute su i uspešne međunarodne akcije u saradnji sa Evropolom, gde je zaplenjeno oko tri tone kokaina u inostranstvu.

Pored toga, u 2023. godini zabeležen je najmanji broj saobraćajnih nezgoda i poginulih na putevima u poslednjih 23 godine, ne računajući godinu pandemije.
U cilju daljeg smanjenja nasilja i kriminala, od maja do juna 2023. sprovedena je akcija dobrovoljne predaje neregistrovanog oružja, tokom koje je predato preko 82.000 komada oružja.


MUP je takođe intenzivirao svoje aktivnosti na polju zaštite i spasavanja, gde su pripadnici Sektora za vanredne situacije intervenisali u više od 31.000 različitih vanrednih događaja, spašavajući 1.584 osobe. Investicije u opremu, obnovu objekata i poboljšanje uslova rada, kao i povećanje plata zaposlenih, doprinose boljim rezultatima i efikasnijem radu Ministarstva.

Napori MUP-a Srbije u smanjenju kriminaliteta i poboljšanju bezbednosne situacije su evidentni, ali i dalje postoje izazovi, posebno u oblasti porodičnog nasilja i nasilja u partnerskim odnosima. Nastavak saradnje sa međunarodnim partnerima i ulaganje u resurse i obuku zaposlenih su ključni za dalji napredak u ovim oblastima.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR