Glas Javnosti

RTS planira da utroši 6 milijardi dinara bez javnih nabavki i tendera

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Čelnici Radio-televizije Srbije (RTS) planiraju da u ovoj godini, kako pokazuju finansijski planovi, utroše više od šest milijardi na "netransparentne nabavke i angažovanje firmi bez tendera", objavio je portal "Pištaljka".

Portal je podsetio da pretplata građana čini oko 70 odsto ukupnih planiranih prihoda RTS-a, koji za ovu godinu iznose 15,99 milijardi dinara ali, kako je navedeno „uprkos tome od javnosti se krije na šta rukovodstvo javnog medijskog servisa troši bar polovinu tog novca, kome taj novac ide, na osnovu kojih kriterijuma i zašto“.

„Od nešto više od šest milijardi dinara koje menadžment RTS-a ove godine izdvaja za nabavke izuzete od Zakona o javnim nabavkama, bar 3,5 milijardi dinara namenjeno je privatnim produkcijama i kupovini licenci“, navela je „Pištaljka“.


Pored toga što javnost nema uvid u način i kriterijume za izbor ovih produkcija, rukovodstvo javnog servisa krije i vrednost ugovora koje potpisuje sa njima.

Stavljajući interes produkcija iznad javnog interesa, rukovodstvo javnog servisa se ugovorima sa spoljnim firmama obavezuje na čuvanje poslovne tajne, čak i na to da ugovor neće dati na uvid ni po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, istakla je „Pištaljka“.

„Ugovorne strane saglasno konstatuju da je RTS, kao ustanova javnog sektora, u obavezi da primenjuje Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja Republike Srbije. RTS će nastojati da sačuva poverljivost ugovora u slučajevima zahteva za pristup informacijama od javnog značaja koje se odnose na ovaj ugovor i odbiće takve zahteve“, navodi se u ugovorima koje RTS sklapa sa privatnim produkcijama, uz naznaku da će po zahtevu postupiti samo po nalogu nadležnog organa.


„Pištaljka“ sedam meseci čeka da Poverenik postupi po njenim žalbama zbog odbijanja RTS-a da odgovori na zahteve za dostavljanje informacija od javnog značaja koje se tiču poslovanja javnog servisa.

„Iako građani nemaju nikakav uticaj na izbor programa niti osnovne informacije o tome koliko se novca izdvaja za koji program, a ni ko taj program proizvodi, generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević glavnog krivca za kvalitet programa nalazi u niskom iznosu pretplate“, istakao je taj portal.

Protiv generalnog direktora RTS-a i drugih odgornih lica, kako je navedeno, Više javno tužilaštvo godinu dana vodi istragu zbog spornog poslovanja koje je otkrila „Pištaljka“.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR