Glas Javnosti

Pasulj košta skoro kao i meso!

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, kilogram pasulja najskuplji je u Novom Pazaru, gde košta od 400 do čak 700 dinara.

Kilogram pasulja sorte sumporaš  na pijaci u Zrenjaninu košta skoro kao kilogram mesa – 600 dinara. U Beogradu i Novom Sadu je još skuplji i dostiže cenu i do hiljadu dinara. To nije čudno ako se zna da je u pitanju stara, autohtona sorta pasulja, poznata i kao slavonac, koja je inače pred nestajanjem, jer ga nije lako uzgajati.

 

"Sumporaš je stara sorta pasulja i seje se uglavnom na njivi zajedno sa kukuruzom. Najbolji su prijatelji i jedan drugome pomažu. Da bi se dobio kilogram pasulja potrebno je mnogo fizičkog rada, a i ne rodi svake godine, tako da nije čudno što je ovaj pasulj skuplji od drugih. Slično je i sa žutim pasuljem. Nema ga mnogo jer se manje seje, pa je i njemu cena 600 dinara", kaže Jani, prodavac na pijaci u Jug Bogdanovoj ulici u Novom Sadu.

Kilogram običnog belog pasulja, tetovca i popularne pasuljice košta 400 dinara.

"Pasulj slavonac se brzo skuva, odličan je i sa mesom ali i klot. Mušterije ga vole i rado kupuju bez obzira što je skuplji, jer ima ukus pravog pasulja, koji zbog raznoraznih hibrida već polako zaboravljamo. Šteta je što se na ovim prostorima pasulj seje sve manje", kaže Jani i dodaje da pasulj koji prodaje, nabavlja iz Bačke Topole.


Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku
, kilogram pasulja najskuplji je u Novom Pazaru, gde košta od 400 do čak 700 dinara. U Beogradu je prosečna cena oko 500 dinara, dok je najjeftiniji u Zaječaru, gde kilogram na pijaci može da se kupi i za 280 dinara.

Cena pasulja je na dobrom putu da stigne cenu svinjskog mesa. Kilogram svinjskog vrata ili krmenadle, prema izveštaju statističara, u februaru je koštao oko 750 dinara u Beogradu, dok je u Novom Sadu bio oko 630 dinara, skoro kao i kilogram pasulja u ovom gradu. 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR