Glas Javnosti

ŠABIĆ ZA 'GLAS JAVNOSTI': BRNABIĆ će kao i Tomislav NIKOLIĆ pre nje, trajno ostati na Dedinju! (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas Javnosti

I dok javnost polemiše o novom boravištu buduće premijerke Ane Brnabić, a reč je o vili u kojoj je Jovanka Broz provela 33 godine, sve do svoje smrti, niko se više ne interesuje za slučaj Tomislava Nikolića.

 

Pre dve godine mediji su izveštavali da rad bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića u Nacionalnom savetu za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom, koji je formiran nakon njegovog odlaska sa Andrićevog venca građane Srbije košta desetine miliona dinara godišnje.

Nekoliko hiljada evra mesečno košta ih i njegov život na Dedinju, pošto je i nakon isteka predsedničkog mandata nastavio da stanuje u državnoj vili, naravno sve o trošku države.

Da je ovo sve tačno, utvrdili smo i uvidom u Službeni glasnik, član 57. Stav 2 Zakona o javnoj svojini, član 42. Stav 1 Zakona o Vladi koji je 4. jula 2014 godine potpisao Aleksandar Vučić.

U članu 5. redni broj 8. istaknut je zvezdicom i potpisan 2018 godinom, pa pretpostavljamo da je naknadno menjan, da se “zgrada u Užičkoj broj 23 određuje za boravak i reprezentativne potrebe predsednika Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i Narodnom Republikom Кinom i prijem i boravak stranih gostiju Republike Srbije u okviru te saradnje”.

-Da, izmenili su taj član Odluke o reprezentativnim objektima, onda kada je prestao da bude predsednik, i prešao na funkciju koja nema neku preteranu potrebu da bude i na taj način ispoštovana. Zapravo, on je ostao da živi tamo, nastanio se da se tako izrazim, trajno, a pretpostavljam da će se slično dogoditi i u slučaju Ane Brnabić. Za takve stvari nemam previše razumevanja, iako je i nivo informacija koje vidim u medijima i na društvenim mrežama prilično diskutabilan. Suviše je spekulacija šta se dešava sa novcem poreskih obveznika i svaka informacija mora da se iznese u javnost. A ovde je nejasno i koliko je novca utrošeno na renoviranje i rekonstrukciju, ko plaća taj nameštaj iz Italije koji ste pomenuli, kao i članove posluge i obezbeđenje. Pitam se i kako je pre toga, kao premijerka, Brnabićeva živela u drugačijim uslovima koji joj nisu smetali, kaže za Glas Javnosti, bivši poverenik za informacije Rodoljub Šabić.

On za naš portal objašnjava da je Titova udovica bila prinudno smeštena u tu vilu posle njegove smrti i da je u vremenom sve ruiniranijem prostoru živela u bednim uslovima. Iako pod zaštitom države, taj velelepni objekat na Dedinju decenijama je propadao, da bi Vlada Srbije tek sedam godina posle njene smrti rešila da je ozbiljnije renovira.

Zanimljivo je i to što je država vlasnik te vile i za sve te godine nije se setila da uloži dinar u njeno uređenje, iako je imala status kulturnog dobra i bila pod zaštitom države. Tek je 2005. kada je posetio Rasim Ljajić tada ministar za ljudska i manjinska prava, otkriveno je da u tom ogromnom zdanju nema ćoška koji ne prokišnjava, zidovi su bili pune vlage, nije bilo grejanja…

Nakon te posete popravljeno grejanje i urađen krov, pa se kuća dovela u kakvo takvo pristojno stanje.

Odluka o kompletnoj rekonstrukciji kuće doneta je 2016, kada je odlučeno da za to bude izdvojeno 50 miliona dinara. Ta suma, međutim, nije bila ni približno dovoljna da se taj velelepni objekat kompletno obnovi.

Direktor Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić izjavio je tada da je za to potrebno oko 2,5 miliona evra i da taj novac država ne može da izdvoji, te da je moguća i njegova prodaja.

-Moguće je i da neko uzme vilu u zakup na duži period, koji bi opravdao tolika investiciona ulaganja, a da mu se to što je uložio odbija od zakupnine, do polovine vrednosti nekretnine. Država je, kao vlasnik, slobodna da radi sa vilom ono što misli da je najsvrsishodnije. Sigurno je nećemo držati dugo zaključanu, rekao je Vorkapić.

Ostaje pitanje koje je načeo i Šabić, ko je finansirao radove i iz kog budžeta?

-Da i u svetu objektivno zvaničnici dobijaju rezidencije za život, ipak ne treba se porediti sa Trampom, mi smo država koja se svakodnevno ozbiljno zadužuje, maltene pred bankrotom. Ne nije to svuda normalno, podsetiću na neke primere u svetu, poput italijanskog predsednika Pertinija koji je živeo u stanu, a goste primao u rezidenciji. I zaista nemam previse razumevanja za ovakve primere. Prvo je energično demantovano da će Brnabićeva se useliti tamo, sad ovo, da u pravu ste, većina spekulacija se na kraju pokaže kao tačna. Da li smo toliko bogati da finansiramo premijera ili bi on ipak trebao da bude malo skromniji? pita se Šabić na kraju.

(Glas Javnosti/N. Grujić)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR