Glas Javnosti

DANAS JE SVETSKI DAN ROMSKOG JEZIKA: Most ka ujedinjenoj budućnosti u podeljenom svetu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Čuvanje romskog jezika nije samo pitanje kulture, to je, kako navode, snažna politička izjava.

U današnjem složenom svetu politike, romski jezik predstavlja snažan most koji spaja bogatu kulturu Roma, slavi njihov identitet i vodi ih prema ujedinjenoj i uzbudljivoj budućnosti u svetu koji često deluje podeljeno, saopšteno je večeras iz Fondacije Romi za demokratiju povodom 5. novembra - Svetskog dana romskog jezika.

Svake godine, 5. novembra slavimo Svetski dan romskog jezika, podsećajući se koliko je naš jezik lep i važan za očuvanje našeg romskog kulturnog i političkog identiteta. Naš jezik nije samo niz reči; on je duboko ukorenjen u našem identitetu, povezujući nas sa romskim nasleđem. U politici, romski jezik nam pomaže da izrazimo svoje iskustvo, pamćenje naše istorije i deljenje naših političkih ideja, navodi se u saopštenju Fondacije čiji je osnivač Mensur Haliti.

Čuvanje romskog jezika nije samo pitanje kulture, to je, kako navode, snažna politička izjava.

Kada slavimo naš jezik, pokazujemo da imamo pravo da donosimo odluke o sebi. To pokazuje da nećemo dozvoliti da nam kultura bude izbrisana već snaga koja će oblikovati našu budućnost. U svetu koji se neprestano menja, naš jezik nam pomaže da očuvamo svoju kulturnu nezavisnosti. On je kao štit protiv pritisaka sa strane koji žele da nas ujednače i asimiluju, dodaje se u saopštenju.

Iz Fondacije Romi za demokratiju navode i da kada traže standardizovan romski jezik, to je znak njihove političke ambicije.

Naš jedinstven jezik nije samo alat za komunikaciju; to je moćno oružje za naš narod koje nam pomaže da se udružimo i da budemo glasni širom sveta na globalnoj političkoj sceni. Slavlje našeg jezika ne znači samo gledati unazad; to je snažan način da se suprotstavimo diskriminaciji i isključenosti. Naša istorija pamti teške trenutke kada smo bili loše tretirani, i čuvanje našeg jezika znači da nećemo ćutati. U vreme kada neki žele da svi budemo isti, čuvanje romskog jezika je pametan potez u politici. On pomaže da se zaštiti naša kultura, identitet i prava, dodaje se u saopštenju.

Romski jezik nije, kako se ističe, samo način za izražavanje; on je srce romskog političkog identiteta, temelj zajedničke romske budućnosti i simbol borbe za političku slobodu, kulturni napredak i jačanje romske ujedinjene zajednice.

U svetu koji ceni višejezičnost, romski jezik je moćno sredstvo za romski narod. On pomaže da prenesemo svoje priče, borimo se za svoja prava i komuniciramo sa svetom. Takođe, postaje važno diplomatsko oruđe koje nam omogućava da se uključimo u međunarodne razgovore i odlučno pregovaramo o svojim pravima i interesima. Na velikoj međunarodnoj političkoj sceni, romski jezik predstavlja tačku reference koja nam omogućava da komuniciramo koherentnu priču i razvijemo osećaj međunarodne solidarnosti među nama širom sveta, poručuju iz Fondacije Romi za demokratiju.


U svetu koji je sve više povezan i zavisan i suočava se sa nepredviđenim globalnim izazovima, romski jezik postaje, kako dodaju, i jezik budućnosti.

On nije samo sredstvo komunikacije; to je politički resurs koji pokazuje da smo spremni da aktivno učestvujemo u globalnim razgovorima i ponudimo jedinstvene perspektive u potrazi za globalnim rešenjima. U vreme kada globalna politika često utiče vojnom silom i ekonomskim uticajem, važnost jezika, posebno romskog jezika, ne može biti potcenjena. Nakon engleskog jezika, koji je kao globalni jezik, romski jezik je jedan od najjačih jezika za politiku romskog naroda. Moć naših reči je naša snaga, a naš jezik je najbolji primer te snage. Mi ga ne koristimo dovoljno kao silu a svako ga može koristiti da se poveže, uspostavi veze i pojača politički uticaj našeg naroda, poručuju iz Fondacije Romi za demokratiju.

Dodaju da je, dok se suočavamo sa izazovima savremene globalne politike, romski jezik ključan za romsku kulturu i politiku, približavajući Rome ujedinjenoj i uzbudljivoj budućnosti u svetu koji često deluje podeljeno.

Zato treba iskoristiti moć našeg jezika za našu kulturu i politiku. To je način da se ujedinimo, povezani zajedničkom istorijom, ponosni na svoj identitet i moćni kao ujedinjena zajednica, navode iz Fondacije Romi za demokratiju.


Glas javnosti/ T02S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR