Glas Javnosti

BEOGRAĐANIN UZDRMAO SISTEM ODBRANE: Ovako vojska može da bude profitabilna

Društvo
Autor: Glas javnosti

Knjiga naučna monografija “Uticaj budžetskih fondova na održivost finansiranja odbrane” kroz prizmu finansijske analize i javnih finansija Republike Srbije predstavlja ekonomsku sferu sistema odbrane naše zemlje.

Na osnovu dosadašnjih zapaženih aktivnosti u sferi naučnog istraživanja, Nikola Vidović, master ekonomskih nauka i doktorand Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, na lični poziv univerzitetskih profesora iz Ruske federacije, Švajcarske i regiona Zapadnog Balkana, a uz pomoć urednice Alle Bordeniuc, objavio je monografiju od internacionalnog značaja: “Impact of budget funds on the sustainability of defence financing” u izdanju LAP LAMBERT Academic Publishing GmbH & Co i KG I VDM Verlag Dr. Müller e. K. iz Nemačke.

Nikola Vidović je rođen u Beogradu. Master je ekonomskih nauka i doktorand Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, stručnjak za javne finansije, finansijsku analizu i računovodstvo. Odlukom Nastavno-naučnog veća Vojne akademije, Univerziteta odbrane, od 2019. godine radio je kao saradnik u nastavi za oblast "Finansije i računovodstvo“ pri Katedri za finansije.

Foto: Glas javnosti

Autor je preko 40 naučnih radova, istraživanja i studija, publikovanih u časopisima od međunarodnog i nacionalnog značaja, a u svojoj stručnoj naučnoj karijeri bio je član organizacionih odbora na nekoliko međunarodnih naučnih konferencija. Učestvovao je kao autor i moderator na brojnim internacionalnim naučnim konferencijama u inostranstvu - Grčkoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Austriji, Crnoj  Gori, kao i u Republici Srbiji.

U Vidovićevoj knjizi se na osnovu analize sadašnjeg stanja finansiranja rashoda sistema odbrane Republike Srbije s jedne strane, ističu dosadašnja teorijska saznanja i iskustva o budžetu kao instrumentu finansiranja rashoda odbrane, a sa druge strane, inovativna iskustva finansiranja rashoda putem alokativnih mehanizama u vidu fondovskog finansiranja. Knjigom se ukazuje da se implementacijom novih teorijskih saznanja o inovativnim alokativnim mehanizmima finansiranja sistema odbrane i poboljšanoj iskoristivosti budžetskih fondova u praksi, može ostvariti znatno efikasnije i efektivnije finansiranje rashoda odbrane, a pre svega održivost finansiranja u različitim uslovima izazova, rizika i pretnji po odbranu Republike Srbije, čime finansijski tokovi ne bi bili pogođeni nijednom krizom, bilo da je internog ili eksternog karaktera po zemlju. 


Autor je na adekvatan način napravio sponu pragmatične primene ekonomskih znanja u vojnoj praksi. U naučnoj monografiji, predstavljeno je da Ministarstvo odbrane, kao integralni segment sistema odbrane Srbije na dnevnom nivou prati i analizira realizaciju odobrenog finansijskog plana, a ujedno i ostvarivanje sopstvenih prihoda svojih organizacionih jedinica, čime se vrši direktna kontrola i ostvaruje uvid u širok spektar poslovnih aktivnosti koje vrši ova državna institucija. 

Bitna karakteristika fondova, koji su opisani u knjizi, jeste da nisu titulari računa - ne mogu da upravljaju sredstvima bez Ministarstva odbrane. Sopstveni prihodi se ulivaju u fondove, ali se troše namenski, transparentno i pod nadzorom, što omogućava kontrolu na dnevnom nivou. Kako autor navodi u knjizi, finansiranje rashoda odbrane, posmatrano kao sistem, obuhvata izvore i metode prikupljanja novčanih sredstava za zadovoljenje potreba odbrane zemlje, kao i nosioce prikupljanja i korišćenja tih sredstava. Vidović pored brojnih segmenata opisuje i izuzetno bitne budžetske fondove poput budžetskog fonda za potrebe vojnog obrazovanja i naučnoistraživačke delatnosti - koji pruža atribute za suočavanje sa izazovima 21. veka i finansijski obezbeđuje izgradnju oficirskog i vojnog kadra.

Foto: Glas javnosti

Recezenti knjige, univerzitetski profesori Milenko Dželetović, doktor ekonomskih nauka i Hatiža Beriša, doktor političkih nauka su stava, da će naučna monografija “Impact of budget funds on the sustainability of defence financing” kolege, Vidović Nikole, dobiti zasluženo mesto u međunarodnoj naučnoj zajednici.

- Uvereni smo da će monografija našeg kolege, Vidović Nikole, biti korisno štivo za ekonomske stručnjake, državne službenike, studente, kreatore ekonomske politike i nadležna tela koja se bave javnim finansijama, kao i obične građane koji žele da se upoznaju sa ovom problematikom. Čitaocima, autorov pristup upravljanju javnim finansijama, odnosno države i njenih resornih ministarstava, a posebno državnog dela uprave koji se bavi sistemom odbrane Republike Srbije, u segmentu i zaduživanja i štednje, raspolaganja imovinom, kao i u pogledu obaveza i potraživanja, detaljno pojašnjava celokupan sistem finansiranja. Stoga ovu monografiju možemo iskreno preporučiti svim zainteresovanim, i ubeđeni smo da će naći širu čitalačku publiku, jer je autor temu elaborirao metodologijom i naučnim postupcima koji omogućavaju detaljan, sistematičan, naučno procenjen i objektivan opis celokupnog sistema finansiranja odbrane u globalnom smislu, koji je analitički podelio i obrazložio u segmente kako bi objasnio široj naučnoj zajednici i drugim čitaocima saznanja do kojih je došao - rekli su prof. dr Milenko Dželetović i prof. dr Hatidža Beriša.  


Autor monografije, Nikola Vidović o svom delu je rekao:

- Smatram da će predmetna monografija naći primenjivost u oblasti bezbednosti, odbrane i ekonomskih nauka, jer kroz prizmu finansijske analize i javnih finansija Republike Srbije predstavlja ekonomsku sferu sistema odbrane naše zemlje. Na osnovu analize sadašnjeg stanja finansiranja rashoda sistema odbrane Srbije u knjizi se s jedne strane, ističu dosadašnja teorijska saznanja i iskustva o budžetu kao instrumentu finansiranja rashoda odbrane, a sa druge strane, inovativna iskustva finansiranja rashoda putem alokativnih mehanizama u vidu fondovskog finansiranja. Primarna ideja je da se ukaže, da je implementacijom novih teorijskih saznanja o inovativnim alokativnim mehanizmima finansiranja sistema odbrane i poboljšanoj iskoristivosti budžetskih fondova u praksi, ostvarivo znatno efikasnije i efektivnije finansiranje rashoda odbrane, a pre svega održivost finansiranja u različitim uslovima izazova, rizika i pretnji po odbranu. Namenskim rasporedom ograničenih finansijskih sredstava i transparentnošću korišćenja raspoloživih resursa u svrsi održivosti zahtevanog nivoa spremnosti i sposobnosti kapaciteta entiteta sistema odbrane, ostvario bi se visok stepen operativnosti i značajan napredak u funkcionisanju javnih finansija i nadležnog ministarstva. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR