Glas Javnosti

Na Ušću će se graditi još dva muzeja, akvarijum i panoramski točak

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prirodnjački muzej, Muzej umetnosti 21. veka, akvarijum i panoramski točak naći se će u Parku prijateljstva na prostoru oivičenim Brankovim mostom, Bulevarom Nikole Tesle, hotelom „Jugoslavija” i šetalištem uz Dunav i Savu.

Prirodnjački muzej raspisao je urbanističko-arhitektonski konkurs za područje „Parka prijateljstva” – Ušće, kao i za idejno rešenje nove zgrade Prirodnjačkog muzeja kako bi ova ustanova kulture od nacionalnog značaja rešila višedecenijski problem neadekvatnog smeštaja i prvi put u svojoj vekovnoj istoriji dobila namensku zgradu.


Od učesnika tog takmičenja očekuje se da na dva zadatka odgovore urbanistički i arhitektonski, odnosno da ponude lokacije za sve te sadržaje na prostoru od oko 60 hektara, kao i da daju rešenje za novo zdanje Prirodnjačkog muzeja.

Budući Prirodnjački muzej prostiraće se na 15.000 kvadratnih metara, parcela na kojoj će biti sagrađen imaće 4.800 kvadrata, a zdanje će moći da bude maksimalno 20 metara visine, što je visina koja odgovara Muzeju savremene umetnosti.


Ukupan nagradni fond konkursa je 4.975.000 dinara, a rezultati će biti obeldoanjeni 19. aprila na internet stranicama Društva arhitekata Beograda (DAB), koje sprovodi konkurs, i njegovog naručioca, Prirodnjačkog muzeja.

Ovaj konkurs neće biti jedino nadmetanje na kojem će arhitekte odmeriti snagu svojih ideja na najvrednijem prostoru kontakta grada i reka, jer će se i idejna rešenja objekata Muzeja umetnosti 21. veka i akvarijuma tražiti na arhitektonskom konkursu.


Za Muzej umetnosti 21. veka planirano je da bude u blizini postojećeg Muzeja savremene umetnosti, i da se prostire na 25.000 kvadratnih metara. Površine objekta akvarijuma zapremine dva miliona litara, i placa na kojem će ta zgrada biti podignuta biće petostruko manje.

Panoramski točak je, u odnosu na sve ostale sadržaje predviđene planskom dokumentacijom, najprivremenijeg karaktera, piše u programu konkursa. Njegova maksimalna visina trebalo bi da iznosi 85 metara, a oko točka će biti određena bezbednosna zona od 120 metara u okviru koje nije dozvoljena izgradnja niti postavljanje objekata.


Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR