Glas Javnosti

ARAPI ĆE NAM PRODAVATI MLEKO: Dok se svi u Srbiji kunu u privatnu svojinu, Vlada Abu Dabija postaje suvlasnik PKB-a

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Iako, većina aktuelne društvene elite, gleda na državnu svojinu skoro sa gađenjem, ocenjujući je kao relikt najcrnje komunističke prošlosti, Vlada Abu Dabija postala je suvlasnik beogradskog proizvođača mleka Poljoprivrednog kombinata Beograd (PKB), najvećeg poljoprivrednog društva u Srbiji.

Kompanija Grainveta Limited u vlasništvu Abu Dhabi Development Holding Company (100 odsto u vlasništvu Vlade Abu Dabija) postala je suvlasnik u Al Dahri, kompaniji koja je 2018. kupila imovinu PKB korporacije za 121 milion evra. Drugi suvlasnik je kompanija Baynunah Agriculture LLC.

Time je Vlada ove arapske države postala suvlasnik 17.000 hektara poljoprivrednog zemljišta nadomak Beograda, kao i stočnog fonda čija se vrednost u trenutku prodaje u oktobru 2018. procenjivala na 17 miliona evra.

Posredno arapska država postaje i učesnik na tržištu mleka u Beogradu budući da učešće PKB u snabdevanju srpske prestonice više od 50 odsto.

Pre tačno dve godine Al Dahra je kupila 16.785 hektara zemljišta PKB-a na Paliluli, u Surčinu i Zrenjaninu, objekti, oprema, rezervni delovi, kao i imovina zavisnih društava - Ekolaba, Instituta PKB Agroekonomik i Veterinarske stanice PKB za oko 105 miliona evra.

Prema pisanju nekih medija, imovina PKB prodata ispod svake vrednosti jer je Al Dahra za hektar plaćala 4.700 evra.

Da je to daleko ispod realne cene pokazuje i primer PKB-ove parcele koja nije prodata u postupku privatizacije, a kasnije je oglašena na prodaju po osam puta većoj ceni, za 38.700 evra po hektaru.

Al Dahra se u Srbiji pominje od 2013, kada je u Abu Dabiju državno rukovodstvo Srbije sa ministrom spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata Abdulahom bin Zajedom Al Nahjanom potpisao međudržavni sporazum o saradnji.

Foto: Unsplash

Al Dahra je po ugovoru sa Vladom Srbije trebalo da preuzme tadašnja preduzeća u restrukturiranju – Bačku iz Sivca, Jadran iz Nove Gajdobre, Mladi Borac iz Sonte i Agrobačku iz Bača. Nije poznato zašto taj sporazum nije poštovan i kako je Al Dahra ispala iz igre kada je o ovim firmama reč.

Godinu dana nakon prvog pojavljivanja u aranžmanu Al Dahra je postala većinski vlasnik firme Rudnap agrar Vojina Lazarevića, a 2015. i stopostotni vlasnik. Rudnap je tada imao voćnjak jabuka na 130 hektara nadomak Iriga.

Nakon tri godine, u oktobru Al Dahra kupuje Poljoprivredni kombinat Beograd (PKB) po početnoj ceni od 104,5 miliona evra, što predstavlja 50 odsto procenjene vrednosti imovine PKB-a.

Dok su se sve vlasti u Srbiji kada je u pitanju PKB sukobavljavle često oko banalnih stvari u javnosti se stvarao utisak da je cilj privatizacije bio oporavak PKB-a. Mediji su pisali da kompanija PKB sa dugovima od oko 80 miliona evra nije prodata već je prodata samo imovina kombinata. Od iznosa koji je Al Dahra uplatila na račun PKB-a, kada su vraćeni svi dugovi državi i bankama i isplaćen socijalni program radnicima, na računu PKB-a ostalo je oko 12 miliona evra. Za budžet Srbije, ništa.

(Glas javnosti/VOCE/Insajder)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR