Glas Javnosti

VATROMET NAD HRAMOM SVETOG SAVE: Liturgijom i molebanom dočekana srpska Nova godina

Vesti
Autor: Glas javnosti/Novosti

Ponoćnom liturgijom u okviru koje je služen moleban odnosno praznično bdenje u Hramu Svetog Save dočekana je srpska Nova godina po julijanskom kalendaru. I ove godine tradicionalno je služena liturgija sa molebanom kojoj je prisustvovao veliki broj građana svih generacija, kao i roditelji sa malom decom.

U ponoć je upriličen vatromet i laserske projekcije sa Kule Beograd koji su označili dolazak srpske Nove godine, dok su građani na trgu Republike Novu godinu dočekali uz koncert Gorana Bregovića, uz  koga je nastupio specijalni gost Mladen Vojičić Tifa.


Julijanska Nova godina, poznata još kao Stara ili Pravoslavna, kod nas najpoznatija kao Srpska Nova godina, slavi se 13. na 14. januar po gregorijanskom kalendaru, ili 1. januara po julijanskom.

Iako nije zvanična Nova godina, rado se praznuje u balkanskim zemljama poput Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, pravoslavnim delovima Hrvatske, ali i u istočnim zemljama Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Jermeniji, Moldaviji i Gruziji.

Zanimljivo je da tradicija proslave julijanske Nove godine postoji i u nekim nemačkim kantonima u Švajcarskoj, kao i u nekim delovima Škotske.

Većina ljudi smatra da se ova Nova godina slavi kao starokalendarska, prema vremenu koje je ustanovio Julije Cezar.

Iako se najčešće naziva Pravoslavnom jer je slave uglavnom pravoslavni narodi, pa čak i deo pravoslavne zajednice u Japanu, kod nas ona ima poseban značaj jer je nastala kao znak otpora prema onima koji su pokušavali da uzdrmaju srpski identitet.

U ponoć, uz Novu godinu, počinju i dva velika praznika - Mali Božić i dan svetog Vasilija Velikog.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR