Glas Javnosti

UKLONJENE ĆIRILIČNE TABLE NA SEVERU KOSOVA I METOHIJE: Postavljene dvojezične – albanski je sada prvi jezik (FOTO)

Vesti
Autor: Glas javnosti

Takozvano kosovsko ministarstvo infrastrukture danas je započelo sa postavljanjem saobraćajnih tabli sa nazivima mesta na severu Kosova i Metohije.

Na njima su imena mesta ispisana na dva jezika – prvo na albanskom, pa na srpskom.

Službi ministarstva infrastrukture asistira Kosovska policija regiona Sever, potvrđeno je za KoSSev, što zatičemo i na samom terenu.

Radnici u označenim žutim odelima skidaju table sa imenima mesta na kojima su do sada imena mesta bila ispisana ćirilicom, a potom i latinicom na srpskom jeziku.

Kosovska policija obezbeđuje ove ekipe koje se kreću od Rudara ka Jarinju, uklanjajući postojeće table ispred mesta na koje nailaze.

Pored radnika u žutim odelima, vidljiv je policijski džip i civilno vozilo koji ih prate od mesta do mesta.

Ne zna se kada će stići u Kosovsku Mitrovicu i Zvečan.


(Printskirin KoSSev)

Sa novim albanskim rukovodstvima na Severu, promena i jezika


Srpski i albanski jezik su službeni jezici na Kosovu i kao takvi, njihova je upotreba simetrična, predviđa Ustav Kosova u članu 5.

Promenom etničke strukture opštinskih rukovodstava na Severu, na samom početku mandata novih gradonačelnika promenjene su i table istaknute na samim opštinama, isticanjem prvo albanskog i to u naglašenom fontu, a potom srpskog i to na latinici, kao i engleskog na latinici, u nenaglašenom fontu.

Takođe, Kosovo je na srpskom napisano kao „Kosova“ – „Republika Kosova“.

Štaviše, dve godine unazad, primetna je i promena u uklanjanju ćirilice, i isticanju latinice na nazivima pojedinih centralnih ustanova u Prištini, o čemu nije bilo oglašavanja ni kosovskih vlasti, kao ni Srpske liste.

Sentić: Primena srpskog jezika u institucijama na Kosovu paradigma položaja Srba

Poštovanje Člana 5. Ustava Kosova i Zakona o upotrebi jezika i primena srpskog jezika u institucijama su paradigma položaja srpske zajednice i ostalih nevećinskih zajednica na Kosovu, za KoSSev ocenjuje zamenik kosovskog ombudsmana Srđan Sentić:

(Printskirin KoSSev)

„Retke su institucije koje dosledno i u potpunosti sprovode Član 5 Ustava Kosova i Zakona o upotrebi jezika, a, nažalost, one institucije u kojima se jezička prava krše svakodnevno – su u velikoj većini“, ukazuje on.

Naglašava da table sa natpisima na centralnom nivou moraju biti iste ili:

„Slične, kao što je recimo istaknuto na Instituciji Ombdusmana, ili Ustavnog suda, dok bi table na lokalnom nivou trebalo da reflektuju stanovništvo. U svakom slučaju, slova i font moraju biti iste veličine u skladu sa principom i logikom jednakosti“, kazao je Sentić.

Zakon o upotrebi jezika se godinama unazad na Kosovu krši i na to se redovno ukazuje i u brojnim međunarodnim izveštajima.


Glas javnosti/KoSSev

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR