Glas Javnosti

У Војводини откривено 1.600 тона опасног отпада

Vesti
Autor: https://www.srbijadanas.com/

Od te količine 1.289,491 tona otkrivena je u novosadskoj Industrijskoj zoni bb, u Kikindi 1285,48 tona, a po jedna tona je pronađena u Somboru i Pančevu.

Како објашњава помоћник секретара за урбанизам и заштиту животне средине Павле Рајков, углавном је реч о одмашћивачу, прљавом уљу и акумулаторима који су након проналаска безбедно депоновани.

- Највећа количина отпада пронађена је у Индустријској зони бб приликом ванредног теренског наџора над оператером "Ецо–логистица" са седиштем у улици Сељачких буна 43. Утврдили смо да је предузеће без дозволе ускладиштило опасан отпад у на поменутој локацији у Индустријској зони у затвореном објекту. Случај смо одмах пријавили полицији и она је поднела кривичну пријаву против одговорног лица предузећа Александра У. Тренутно су у току предистражне радње и чека се главни претрес - прича Рајков.

Он подсећа да то није усамљен случај у Новом Саду да се открију тако велике количине опасног отпада зато што су у последњих пар година инспектори Секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине појачали рад на терену што је наравно дало и добре резултате.

- Крајем јануара 2018. на простору некадашње новосадске фабрике ХИНС у Приморској улици на три локације пронађено је 1.816 тона опасног отпада у резервоарима, насталог при преради уља и течних горива. Закупац просторије је било предузеће "Степ транс", које је од 2012. године имало дозволу за складиштење, али само на једној локацији и за свега 32 тоне таквог отпада. За преостале две локације где је складиштило опасан отпад није имало одговарајућу дозволу. Против власника "Степ транса" и још пет особа тада је поднета кривична пријава а поступак у новосадском Основном суду још траје - подсећа саговорник.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR