Glas Javnosti

Hram Svetog Save na klik od vas

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Pored činjenice da je Hram Svetog Save arhitekturno čudo, njegova unutrašnjost je pomerila granice freskoslikarstva. Ta lepota sada je dostupna u svega par klikova.

Da li ste znali da sada iz udobnosti svoje dnevne sobe i ulaskom na sajt svetogsave.com možete da vidite čari Hrama Svetog Save i jedan od najvećih mozaika na svetu? Doživljaj je prenesen kao da ste tamo, i to sa vodičem koji za vas govori na srpskom, ruskom i engleskom jeziku. 

 U prestonici Srbije, na elitnom Vračaru, krajem prošle godine je završeno ukrašavanje unutrašnjeg dela onoga što će biti biti poznato kao jedan od simbola Srbije i dragulj hrišćanstva. Tako mnogi sada opisuju Hram Svetog Save, najveću pravoslavno svetinju na Balkanu i jednu od najvećih bogomolja na svetu. Vrata Hrama, na kojima su ispisane molitve na 24 svetska jezika, su otvorena za sve. Međutim, sada svi mogu da ga obiđu, a umesto otvaranja vrata, u Hram se sada ulazi jednim klikom.


Izvor:Tviter/Printskrin

Internet projekat pod nazivom „Duša Srbije“ je omogućio virtuelni ulazak u hram za znatiželjne koji mogu da se upoznaju sa mozaikom. Ovakva inovacija je zasnovana na foto-panoramama koje prikazuju unutrašnje uređenje, i to uz sveobuhvatni pregled od 360 stepeni uz pomoć 25 milijardi piksela, što nam omogućava da uz vrhunski kvalitet vidimo svaki kvadratni centimetar mozaika! Koliko je ta mogućnost neverovatna govori činjenica da je 15 hiljada kvadratnih metara unutrašnjosti prekriveno mozaikom, čija težina iznosi više od 300 tona! Na tom mozaiku je brižljivo radilo više od 70 ruskih i srpskih eksperata, a realizacija i planiranje ovog poduhvata je trajala čitavih 7 godina. Ruski majstori i umetnici, na čelu sa Nikolajem Muhinom, na izradi mozaika nisu radili na licu mesta, već u radionicama Ruske akademije umetnosti u dalekoj Moskvi. Nakon obavljenog posla, velike delove mozaika su pakovali i slali za Beograd. 

 Tako je tekao proces oslikavanja hrama koji mogu da vide i korisnici interneta na bilo kom elektronskom uređaju, s obzirom da je onlajn-ekskurzija hrama adaptirana za kompjutere, mobilne telefone i tablete. Na taj način svi mogu da uživaju u lepoti svakog detalja i saznaju mnogo toga o svecima i ličnostima iz hrišćanstva i srpske istorije koji su „naslikani“ u duhu vizantijske i srednjevekovne srpske umetnosti.


Izvor:Tviter/Printskrin

Osim osmatranjem mozaika, pun doživljaj ovakvog božanstvenog poduhvata se dobija i kroz audio opciju. Narator priča o estetici i istoriji koji su preneti kroz mozaik i izaziva poseban emotivni nadražaj. 

Projekat „Duša Srbije“ je nastao nakon gradnje Hrama Svetog Save koja je trajala 100 godina, a od 2004. godine su neimari ubrzano radili. Interaktivnu vizuelizaciju unutrašnjosti omogućila je kreativna laboratorija „Gigarama“ u saradnji sa ruskom kompanijom „Gasprom Njeft.“ Pored toga što je sam Hram arhitekturno čudo, njegova unutrašnjost je pomerila granice freskoslikarstva i postala je vrhunski model gradnje. I sve to je sada nadohvat ruke, u svega par klikova, za sve nas. 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR