Glas Javnosti

Da li ćete imati DEČAKA ILI DEVOJČICU - evo šta kažu GENI: Kako da saznate POL BEBE i od čega to zavisi?

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Genetika i pol bebe - evo od kojih gena može da zavisi da li ćete imati dečaka ili devojčicu!

Da li ste znali da verovatnoća da ćete imati dečaka ili devojčicu može da bude određena genetikom? Na kraju krajeva, pol fetusa zavisi od toga da li spermatozoida nosi X ili Y polni hromozom.

Koja je genetska razlika između ženskog i muškog embriona?

U svakoj našoj ćeliji, ljudska bića imaju 23 para hromozoma (ukupno 46 hromozoma). Prva 22 para hromozoma se nazivaju "autozomni" i isti su kod oba pola. Međutim, hromozomi para 23 su različiti kod muškaraca i žena i nazivaju se polni hromozomi:

- Par 23 hromozoma kod žena: XX

- Uparite 23 hromozoma kod muškaraca: XY

Verovatnoća da ćete imati dečaka ili devojčicu prema genetici

Prvo, trebalo bi da govorimo malo o gametogenezi, što je proces u kome se generišu polne ćelije. To jest, spermatozoida kod muškaraca, a jajne ćelije kod žena, piše portal veritasint.com.

Ove polne ćelije, odnosno jajna ćelija i spermatozoida, ne sadrže 23 para hromozoma kao ostale ćelije u telu, već imaju po 23 hromozoma. Stoga, kada spermatozoida oplodi jaje, formira se zigot koja će imati svih 46 hromozoma, 23 od majke i 23 od oca.

pixabay

foto: printscreen

Jajna ćelija uvek ima X polni hromozom jer, kao što je gore objašnjeno, žene imaju dva X hromozoma. Sperma, međutim, može imati ili X ili Y hromozom. Stoga, ako spermatozoid sa X hromozomom oplodi jajnu ćeliju, rezultujući zigot će biti ženski (XX). S druge strane, ako spermatozoid koji oplodi jajnu ćeliju ima Y hromozom, zigot će biti muški (XY). Ukratko, genetski, verovatnoća da ćete imati dečaka ili devojčicu zavisi od toga da li je sperma koja oplodi jajnu ćeliju X ili Y.

Koji faktori mogu uticati na ovaj proces?

Sada kada znate kako se određuje pol ljudi, možda se pitate da li postoje faktori koji utiču na to da li je sperma koja stiže do jajne ćelije X ili Y.

Pa, iako je to nasumičan proces, neke studije sugerišu da na verovatnoću rođenja dečaka ili devojčice utiče dan kada se intimni odnos odvija u odnosu na ovulaciju. To je zato što spermatozoidi sa X i Y kopijom imaju neke različite karakteristike:

- Y spermatozoidi: brži su, ali kraće preživljavaju u ženskom genitalnom traktu.

- X spermatozoidi: sporiji, ali su otporniji i stoga duže preživljavaju.

Možete li da "odaberete" pol svoje bebe?

Uzimajući u obzir gore navedene činjenice, postoje dve hipoteze koje mogu uticati na verovatnoću da ćete imati dečaka ili devojčicu:

- Brzina: pošto su spermatozoidi koji sadrže Y hromozom brži od onih koji sadrže X hromozom, ako se jajna ćelija nalazi u jajovodu u vreme intimnog odnosa, veća je verovatnoća da će Y spermatozoid dostići i oploditi ga, što znači da postoji veća verovatnoća da beba bude dečak.

- Dugovečnost: pošto spermatozoidi koji sadrže X hromozom mogu duže da žive u ženskom genitalnom traktu, ako jajna ćelija nije u jajovodu u vreme snošaja, spermatozoidi sa X hromozomom će moći duže da prežive dok jajna ćelija ne dođe do jajovoda. Ovo stoga povećava šanse da beba bude devojčica.

Ukratko, ove dve hipoteze objašnjavaju da ako se snošaj dogodi kada je ovulacija već nastupila, hromozomi sa Y-kopijom će ranije stići do jajne ćelije i šansa da se rodi dečak će biti veća, dok ako se dogodi pre ovulacije, to će povećati šanse da imate devojčicu. To je zato što hromozomi sa X-kopijom mogu duže da opstanu dok jajna ćelija dođe do jajovoda.

Unsplash/Suhyeon Choi

foto: printscreen

Međutim, ne zaboravite da su ovo samo hipoteze, pa čak i ako znate kada je ovulacija (što možete saznati pomoću testa ovulacije) i odlučite da isprobate ove metode, nema garancije da će beba zaista biti jednog ili drugog pola.

Kako saznati pol vaše bebe?

Radoznalost da znate pol bebe kada očekujete je veoma česta i datira još iz istorijskih vremena. Kada pogledamo još u grčku medicinu, u medicinskim spisima, opisane su različite karakteristike trudnica koje pomažu u određivanju pola bebe pre rođenja. Jedna od njih je bila zasnovana na položaju ženskih grudi, što ukazuje da ako su okrenute nadole, žena očekuje dečaka, a ako su okrenute nagore to je bila devojčica.

Postoje i narodna verovanja koja su nam preneta, poput onog koje predviđa pol bebe na osnovu zaobljenosti stomaka trudnice. Ovo verovanje sugeriše da ako je stomak šiljatiji, to je dečak, a ako je okrugao, to je devojčica.

Zapamtite da ove teorije nemaju naučnu validnost, ali zahvaljujući savremenim naučnim dostignućima, možemo tačno i bezbedno odrediti pol bebe u prvih nekoliko nedelja trudnoće.

Metoda ultrazvuka

Tamo već postoji obris genitalija fetusa u 12. nedelji. Stoga, sve dok je beba u ispravnom položaju, pol se može otkriti ultrazvučnim skeniranjem, sa samo 20% margine greške.

Potvrda pola se dešava u 16. nedelji, kada se muški i ženski genitalije sada jasno razlikuju. Ali ne smemo zaboraviti da to možemo potvrditi samo ako je dete u ispravnom položaju tokom pregleda. Takođe, pre 16. nedelje može se otkriti pol bebe i preko prenatalnog testa.

Glas javnosti / P04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR