Glas Javnosti

TOMPSON TVRDI DA NIJE PEVAO 'JASENOVAC I GRADIŠKA STARA': 'Nikada nisam snimio tu pesmu, ODVRATNA JE'

Vesti
Autor: Glas javnosti

Kontroverzni hrvatski zabavljač poznat po svom ustaškom repertoaru, u intervjuu nemačkom listu Frankfurter algemajne cajtung, izjavio je da nikada nije snimio ozloglašenu pesmu "Jasenovac" u kojoj opisuje crne legije i klanje Srba u ustaškom logoru "Stara Gradiška". Šta više, on se složio sa konstatacijom novinara tog lista da je ta pesma odvratna.

Hrvatski pevač Marko Perković Tompson objavio je link na svojoj Fejsbuk stranici ka autorizovanom intervjuu koji je dao nemačkim novinama Frankfurter algemajne cajtung.

Između ostalog, Tompson je u intervjuu upitan da li je tačno da su njegovi koncerti u inostranstvu zabranjeni, na šta je odgovorio:

“Ja sam ranih 90-tih po celoj Evropi nastupao na raznim manifestacijama vezano za humanitarne akcije koje je tamošnji hrvatski narod koji živi i radi u tim zemljama organizovao, a u drugoj polovini 90-tih sam radio i velike komercijalne koncerte. Dakle, nije bilo zabrana već samo medijskih pritisaka i širenja neistina o meni, kao nekakvom fašisti, a te optužbe su dolazile od raznih udruženja i pojedinih medija”.

Novinar Frankfurtera Mihael Martens je Perkovića pitao i niz pitanja o pozdravu “Za dom spremni”, incidentu sa ustaškom kapom na koncertu koji je 2007. održan na Trgu bana Josipa Jelačića, pesmi “Ljuta trava na ljutu ranu”, istorijskoj ulozi Ante Pavelića i kritici Hrvatske biskupske konferencije na račun njegovih pesama.

Martens je za kraj intervjua ostavio pitanja o pesmi “Jasenovac i Gradiška stara”.

“Na internetu postoje audio snimci pesme nazvane “Jasenovac i Gradiška stara”, a vi kažete da je to pesma koju su vaši dedovi već pevali i na koju su ponosni. Jednom ste rekli da nikada niste otpevali pesmu, onda ste je opet otpevali, ali bili ste pripiti, a zatim opet niste. Sada bih želeo da znam: jeste li to pevali ili niste?”, pitao je Martens Tompsona.

“Niti sam rekao da sam bio pripit niti da su je naši dedovi pevali i ne znam otkud vam to. Ja nisam autor te pesme niti sam ikada snimio tu pesmu, niti je ikada bila službeni deo mog repertoara. Ta pesma je podvala i po svome sadržaju potpuno suprotna mom svetonazoru i ideologiji kojoj pripadam. Povezivanje s tom pesmom za mene je uvredljivo i odlučno odbijam takve podvale koje imaju za cilj samo da mi naštete”, odgovorio mu je Perković.

“Tekst ove pesme je ionako odvratan”, nastavio je Martens.

“Naravno da je odvratan. To je podvala hrvatskom narodu i čista je izmišljotina onih koji po svaku cenu hoće ovaj narod da prikaže zločinačkim, nehumanim i primitivnim. A po nekim saznanjima tu podvalu je osmislila Jugoslavenska tajna služba UDB-a”, rekao je pevač.

“Dakle, vi jasno osuđujete ovaj tekst?”, pitao ga je novinar.

“Naravno da ga osuđujem! Ne samo da je neprimeren nego je i brutalan. Pozdravio bih svakoga ko bi došao da sa mnom razgovara o mom radu i svemu onome što mi se podmeće kao što je i ta banalna pesma s interneta, koju ste citirali”, rekao je Perković.

(Izvor: Nova.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR