Glas Javnosti

TEŠKA PROVOKACIJA: Tzv. "centralna banka" tzv."Kosova" slala Srbima SMS poruke da otvore račune za uplate u evrima

Vesti
Autor: Glas javnosti

Nekadašnji predsednik Izvršnog veća Kosova i Metohije Zoran Anđelković izjavio je da su SMS poruke koje je Centralna banka Kosova juče slala Srbima na Kosovu i Metohiji da otvore račune za uplate u evrima još jedna u nizu provokacija koje se iz dana u dan smišljaju kako bi se nanela šteta srpskom narodu na Kosovu da on, pod silom ili drugim vrstama pritisaka, napusti svoja ognjišta.

Anđelković je rekao da je taj potez prazno spinovanje u kom tzv. centralna banka kosova svesno dovodi srpski narod na Kosovo u situaciju da oni ne mogu da funkcionišu i da nemaju od čega da plate osnovne stvari za život.

Govoreći o situaciji na Kosovu, Anđelković je podsetio da je juče uhapšen još jedan Srbin u Severnoj Mitrovici zbog navodnih ratnih zločina i naveo da uhapšeni Srbi provedu po godinu, dve u pritvoru i da se to najčešće završi oslobađujućom presudom, ali da je to upropašćen život.


Kada je reč o današnjem sastanku specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka sa glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem, Anđelković podseća da Bisljimi nije hteo da ide na sastanak u Brisel na kom je trebalo da se razgovara o ukidanju dinara na Kosovu.

"Ja, nažalost, ne očekujem neki pozitivni rezultat ni od tog sastanka, tako da će se to nastaviti kao jedna vrsta pritiska i provokacija prema srpskom narodu kako bi se on svakog dana uznemiravao", kaže Anđelković.

Ističe da je prošlo 11 godina od odluke da se formira ZSO i podseća da je u mapi puta, koja je u Ohridu dogovorena, odlučeno da je prva stvar formiranje ZSO, a da su kasnije iz Brisela rekli da ne treba da se čeka šta je prvo ili drugo, nego da se paralelno sprovode dogovorene stvari iz Ohrida.

Ukazuje da je čak i u tim uslovima Beograd povukao odgovarajuće poteze kada je reč o tablicama, a da u međuvremenu nema nikakvog pomaka sem nekih reakcija iz Vašingtona i iz Brisela da treba da se formira ZSO.


Zoran Anđelković   (Foto: Jutjub)

"Jasno je da Kurti to ne želi da sprovede i ukidanje dinara je u stvari da se ukine ono što bi ZSO trebalo da finansira. Beograd može da finansira ZSO, a jedan od važnih zadataka ZSO je da finansira prosvetne ustanove, domove zdravlje i sve ono od čega zavisi život Srba na KiM", istakao je.

Napomenuo je da je stabilnost u Srbiji, stabilna Vlada i podrška građana Srbije koja je dobijena na prethodnim izborima važna i zbog Kosova i zbog Republike Srpske, ali pre svega zbog ekonomske stabilnosti i razvoja, jer, prema njegovim rečima, ukoliko država nije ekonomski razvijena, onda ona nema dovoljnu moć da ima jaku policiju, vojsku, da pomogne svojim građanima, ali i nema dovoljno uticaja da od članica Kvinte traži ono što joj pripada.

Odgovarajući na pitanje zašto je pokret za državu i narod, koji je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, važan u odbrani Kosova, Anđelković je rekao da je u trenutku u kom se Srbija nalazi, uz sve pritiske vezano za Kosovo, Republiku Srpsku, sankcije prema Rusiji i odnos prema Kini, važno da velika većina građana Srbije ima poverenja u vlast.

"U tom pokretu treba da budu sve one snage kojima je Srbija i građani Srbije na prvom mestu, koji ne funkcionišu na mejl iz Brisela ili neke druge ambasade, već funkcionišu onako kako to građani Srbije očekuju da im bude bolje i kako očekuju građani Srbije da se štiti srpski narod na KiM i RS, i pre svega da se očuva mir", smatra Anđelković.


Glas javnosti/Kosovo onlajn

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR