Glas Javnosti

Tramp nominovan za Nobelovu nagradu za mir

Svet
Autor: Glas javnosti

Klaudija Teni, republikanska kongresmenka iz Njujorka, nominuje bivšeg predsednika SAD, Donalda Trampa, za Nobelovu nagradu za mir, ističući njegovu "istorijsku" ulogu u Abrahamovim sporazumima.

Ovi sporazumi predstavljaju prvi veliki korak ka miru na Bliskom istoku posle gotovo tri decenije, naglašavajući Trampovu sposobnost da premosti dugogodišnje diplomatske prepreke.

Teni, komentarišući za Foks Njuz Digital, istakla je da su decenijama unazad vladali pesimizam i skepticizam o mogućnosti dodatnih mirovnih sporazuma na Bliskom istoku, posebno bez rešenja izraelsko-palestinskog konflikta.

 
Međutim, Trampova administracija uspela je da demantuje ove stavove postizanjem sporazuma između Izraela i četiri arapske države, što je dovelo do normalizacije diplomatskih i ekonomskih odnosa.

Osim toga, Teni je istakla nedostatak priznanja Nobelovog komiteta za Trampovu ulogu u ovom istorijskom dostignuću. Ona smatra da je njegova nominacija za nagradu neophodna u trenutku kada međunarodno liderstvo Džoa Bajdena pokazuje slabosti, a Trampovi napori za svetski mir ostaju nepriznati.


Tramp, koji je trenutno favorit za republikanskog predsedničkog kandidata, bio je nominovan za Nobelovu nagradu za mir više puta tokom svog mandata, ali nikada nije dobio nagradu. Njegove nominacije uključivale su priznanja za napore u rešavanju dugotrajnih konflikata širom sveta, kao i za doprinose u postizanju sporazuma o ekonomskim odnosima između Srbije i Kosova.


Njegove mirovne inicijative, posebno "Trampova doktrina", koja se fokusira na smanjenje američkog učešća u "beskrajnim ratovima", dobile su međunarodno priznanje od strane pravnih učenjaka i političkih figura. Sa očekivanjem objave Nobelove nagrade za mir u oktobru, svet pažljivo posmatra da li će Trampova mirovna priznanja dobiti zasluženo priznanje.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR