Glas Javnosti

Smena Zalužnog pokazuje da Ukrajina gubi

Svet
Autor: Glas javnosti

Smena bivšeg glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog govori o tome da Ukrajina gubi od Rusije, rekao je za "Njuzvik" bivši šef analitičkog odeljenja CIA za pitanja Rusije Džordž Bib.

"Smena načelnika vojske tokom rata je znak neuspeha. To je ono što države rade kada gube", prokomentarisao je Bib, i upozorio da bi smena Zalužnog mogla izazvati veliku političku krizu u Ukrajini.

"Odluka Zelenskog je veoma rizična. Nijedan novi komandant i nikakva vojna pomoć ne mogu promeniti tešku istinu – Ukrajini nedostaju ljudi, oružje i ekonomski kapaciteti da izdrži iscrpljujući rat protiv Rusije", zaključio je bivši saradnik CIA. 

Podsetimo, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski smenio je gotovo ceo vojni vrh – glavnokomadujućeg i njegove zamenike, načelnika Generalštaba vojske, komandanta desantnih snaga, komandanta objedinjenih snaga, i komandant snaga teritorijalne odbrane.

Ove poteze ukrajinskog predsednika prokomentarisao je još jedan bivši operativac CIA Lari Džonson koji je izjavio:

"Vladimir Zelenski je vojsku stavio pod kontrolu Sirskog, kojeg mnogi komandanti mrze i vide kao ubicu, jer je ostvario uspeh kada je u pitanju ubijanje Ukrajinaca. Tako da je upitno da li će oni pratiti njegova naređenja".


Džonsona je odluka ukrajinskog lidera o rekonstrukciji vojnog vrha iznenadila jer je doneta u trenutku kada postoji očigledan nedostatak oficira, zbog čega oružanim snagama preti prava katastrofa.

"Haos koji se odvija u Kijevu dovodi do sprečavanja bilo kakve inicijative na frontu, tako da na svim pravcima može doći do kolapsa i totalnog nereda", zaključio je on.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR