Glas Javnosti

Rast cena nafte na svetskim tržištima: Kina i OPEK diktiraju tempo

Svet
Autor: Glas javnosti

Cena nafte na svetskom tržištu nastavlja da raste i nakon kvartala u plusu

Sirova nafta tipa brent, za isporuku u junu, prodaje se iznad 87 dolara po barelu, čime se nastavlja trend porasta cene i nakon kvartala u kome je zabeležen značajan skok.

Za prva tri meseca nafta je sa cene fjučersa od 75 dolara po barelu stigla na današnjih (bar) 12 dolara više. Trend se nastavlja na talasu toga da se potražnja Kine oporavlja i da to ulivaju nadu trgovcima da bi i potražnja za naftom u toj zemlji mogla da poraste.

Kineska industrijska aktivnost se oporavila u martu i zaustavila petomesečni pad, podstičući nadu da bi potrošnja u najvećem uvozniku sirove nafte mogla da se popravi.

– Izgledi za naftu podstaknuti su znacima ekonomskog oporavka u Kini, vodećem svetskom uvozniku nafte, vođen ponovnim oživljavanjem industrijske aktivnosti i fabričke proizvodnje. A sve to dolazi na trajne geopolitičke tenzije – rekao je Ravindra Rao, šef istraživanja robe u „Kotak sekjurities“.


Cena nafte je ove godine ojačala jer je OPEK+ smanjio zalihe kako bi povisio cene i nadoknadio uticaj povećanih tokova izvan kartela. Očekuje se da će grupa potvrditi svoju trenutnu politiku smanjenja proizvodnje nafte na onlajn sastanku za reviziju zakazanom za sredu.

Cena nafte je takođe podržana ukrajinskim napadima na rusku energetsku infrastrukturu i povišenim tenzijama na Bliskom istoku.

Neočekivano otporna potražnja za naftom u Evropi takođe je pomogla cenama, navodi „Goldman Saks“ u napomeni. Prošlog meseca banka je saopštila da će cene roba ove godine napredovati jer centralne banke smanjuju kamatne stope, pomažući industrijskoj i potrošačkoj tražnji.



Glas javnosti/D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR