Glas Javnosti

OPOZICIJA BESNA NA MAKRONA: NE uvlači Francusku u sukob sa Rusijom!

Svet
Autor: Glas javnosti

Francuski opozicioni lideri upozorili su danas predsednika te zemlje Emanuela Makrona da ne uvlači Francusku u sukob sa Rusijom..

Sastanak francuskog predsednika sa šefovima opozicionih partija u Jelisejskoj palati trajao je nešto više od tri sata, međutim nije postignut konsenzus o tome koliko daleko treba ići u podršci Ukrajini.

Predsednik desničarskog Nacionalnog okupljanja Žordan Bardela istakao je da je važno da Francuska ne započne sukob sa Rusijom.


- Mislim da možemo da pronađemo mnoga rešenja, pored onog da uđemo u novi svetski rat. Neophodno je uspostaviti crvene linije, a predsednik nije želeo da ih povuče - rekao je Bardela nakon sastanka.

On je naveo da Francuska treba da bude glas mira i da izbegne da postane "saučesnik u sukobu".

Komentarišući Makronov predlog o slanju vojnika u Ukrajinu, Bardela je istakao da to pitanje "izaziva zabrinutost u zemlji, izoluje Francusku na međunarodnoj sceni i otkriva razlike u stavovima među članicama NATO-a", prenosi Parisien.

Bardela i predsednik Komunističke partije Fabijan Rusel preneli su medijima da im je Makron objasnio da "nema granica i crvenih linija" kada je reč o podršci Francuske Ukrajini.

Član stranke "Nepokorena Francuska" Manuel Bombar istakao je da predsednik Francuske "ne razume rizik svog tvrdoglavog vojničkog puta".

Lider francuskih republikanaca Erik Čoti poručio je da je na sastanku ponovio podršku republikanaca Ukrajini, dodavši da je ukazao da bi slanje trupa u Ukrajinu bilo "neodgovorno i opasno".

Makron se juče u Jelisejskoj palati sastao sa svojim prethodnicima Fransoom Olandom i Nikolom Sarkozijem, a očekuje se da će otići u posetu Ukrajini, nakon čega bi francuska strategija o pomoći Kijevu trebalo da bude predmet rasprave. Francuski parlamentarci bi sledeće nedelje trebalo da glasaju o toj strategiji.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR