Glas Javnosti

OPEK opet diže cenu nafte

Svet
Autor: Glas javnosti

OPEK+ je potvrdio smanjenje proizvodnje i brend je skočio do 90 dolara po barelu

Cena nafte na svetskom tržištu je nastavila da se kreće ka petomesečnom maksimumu, nakon što je kartel OPEK+ potvrdio da će nastaviti sa smanjenjima proizvodnje do kraja juna.

Sirova nafta brent se približila iznosu od 90 dolara po barelu, s rastom većim do 2% u prethodna dva dana, dok je cena američke nafte WTI bila blizu 86 dolara.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njihovih saveznika (OPEK+) je na sastanku u sredu poručila da neće menjati politiku, što bi odnos ponude i tražnje trebalo da zadrži stabilnim još nekoliko meseci.

Međutim, pridržavanje dogovora oko kvota OPEK+ još uvek predstavlja problem. Na primer, Irak je u martu proizveo više nafte od onoga na šta se obavezao, iako je obećao da će smanjiti obim proizvodnje. Izvoz sirove nafte iz Rusije takođe je porastao.

– Za naredna dva ili tri meseca očekujem da će proizvodnja OPEK-a dodatno opasti – rekao je Daniel Hajns, viši strateški analitičar za sirovine u „ANZ Banking Grp“.

Delegati su izašli sa sastanka OPEK+ „govoreći o mnogo strožem poštovanju tih ograničenja", što se odnosi na prethodno dogovorena smanjenja proizvodnje.


Svetski indeks cene nafte porastao je za oko 16 odsto ove godine zbog manje ponude, problema u transportu i ukrajinskih napada na ruske rafinerije. Postoje znaci da potražnja u Aziji raste, dok je predsednik Federalnih rezervi Džerom Pauel u sredu izjavio da je i dalje verovatno da će Fed u SAD smanjiti kamatne stope ove godine, iako centralna banka čeka jasnije znakove usporavanja inflacije.

Američke zalihe sirove nafte su porasle za 3,21 milion barela prošle nedelje. To je suprotno prognozi industrijske grupe o smanjenju zaliha. Međutim, zalihe benzina su opale najviše od marta, što bi moglo da dovede do rasta cena na berzi, ali i na američkim benzinskim stanicama.



Glas javnosti/D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR